jag

jag

onsdag 30 december 2020

Julen och tankarna på den tid vi lever i.

 

Världen är upp och ner. Jag kom att tänka på ett omslag till vårt kyrkblad för några år sedan då Per var kommunister. Ett träd upp och ner. Sannerligen vände han upp och ner på det mesta i vår kyrka med sin charm och sin buddistiska variant av kristendom. Men det var en piss i Mississippi i jämförelse med världen idag.

Nu vet man inte längre varken ut eller in med det mesta i vår värld.

Vaccinet som skall tas är ett DNA vaccin. För att vi ska förstå hur fruktansvärt viktigt det är att vi tar detta vaccin så har flera länder bestämt att man inte kan resa , gå på bio eller handla i butiker utan ett covid pass.

Testerna vi gör är värdelösa eftersom de kan ge utslag på om du ätit en frukt, en snubbe corona testade en kiwi på nätet och fick positivt utslag. 

Folk har hittat allt möjligt på nätet om covid.

Det är omöjligt att skilja på vad som är sant och vad som är falskt.

Vad som är sant är att detta vaccin ger så många möjliga biverkningar att staten lovat betala skadestånd till dem som drabbas. Jag som allergiker mot fiska kanske inte ens kan ta skiten, är det då slut med att shoppa på Marieberg galleria?

Några av biverkningarna är sterilitet, dödsfall  och anfalytiskchock.

Jag vet inte vad jag ska tro. För min del spelar det ju ingen roll om jag blir steril, jag är redan steriliserad. Att dö är heller ingen stor sak för mig, jag är 60 år nästa år och har en kropp som jag knappt står ut med smärtan från.


Nej, jag är orolig för mina barn och dina. Jag hör så mycket om denna agenda 2030 men orkar inte läsa hela. Vänner till mig har skickat massor av länkar på föreläsningar, hemliga dokument, hemliga sammanslutningar av världens rikaste som nu styr världen och gör våra politiker till marionetter. Sant? vet inte. 

Ingen vet heller hur länge vaccinet ger oss immunitet. Om du fått covid 19 så är du immun 2 till 3 veckor, varför? Därför att alla virus muterar hela tiden. Man kan ju bara gå till säsongsinfluensan, den sprutan får du ta om varje år och ibland har den muterat så många gånger att du inte längre har något skydd utan blir jätte sjuk ändå. Vad ska vi med ett covid pass till om man ändå kan smittas av en mutation av viruset?

Jag är ingen läkare, inte virolog eller ens speciellt sak kunnig men jag är rädd.

Vi talar om restart efter pandemin. Ungefär som om man fått för mycket virus i datorn och nu gör en fullständig om start. Vad innebär det? Ja menar för samhället, vad ska vi starta om?

Alla affärsidkare har fått ca 300 miljarder för uteblivna intäkter under pandemin, men sossetanten säger att det ska betalas tillbaka. Hur då? När då? och om det inte går på utsatt tid?

Det kommer ta år att återställa en affärsverksamhet, du får inga lån om du inte är kreditvärdig, du kan inte låna för att köpa upp ett lager, du sitter kanske med en butik full av osålda kläder, vågar du köpa nya? Greta ljublar....

Hur mycket av vår välfärd är kvar efter denna restart? Hur många affärer, bolag mm överlevde, troligen bara de stora. Hur många kommer vara arbetslösa efter pandemin när återbetalningen gick åt fanders?

Vad gör man då? Man inför medborgarlön. det står tydligen i en plan några av mina vänner läst.

Tänk er scenariot när de som gått i konkurs under pandemin ska in på bostadsmarknaden, när alla deras hem ska säljas, vilka personliga tragedier det blir.  

Då undrar man nästa sak, är detta något som snickrats ihop för att få göra denna återstart?

Är det en gigantiskt bluff vi gått på? En ekonomisk återstart för dem som har pengar klarar sig bra resten går under. Mer till färre?

Ja jag vet inte. Information kommer från två håll.

Men visst känns det lite som när man sålde ut Telia och finansminister Rosengrens fru inte ens köpte några aktier i bolaget. Det är någe lurt sa jag. Dagen efter att man släppt och sålt alla aktier i Telia stört dök aktien och många blev väldigt fattiga över en natt, först och främst vanliga nybörjare i aktiekarusellen, dvs vanliga Svenssons som trodde de skulle få en rar slant till pensionen.

Vad kommer att hända och vad är bara skrämskott?

Vad är sanning?

Kan man lita på världens politiker.? Nej definitivt nej.

Vi har skrattat och hatat President Trump. Tyckt att han är barnslig som skriker om valfusk. Fast det har han rätt i. Enligt USA konstitution är poströstning inte laglig. Man hann inte ta ett beslut på motsatsen.

Vet du exempelvis att han gett de svarta i landet jobb, att han mördat minst människor av alla presidenter, Obama var värst han tog kål på flest människor genom de krig han bedrev. 

I dag behöver vi nätet för att kunna sålla bland nyheterna.  Mycket viktiga händelser utomlands tas aldrig upp i våra nyheter, för all del även vissa svenska nyheter försvinner också.

Men nyheten att Löfven gick på shopping mitt i julrushen var en bomb. Man brukar säga att barn gör inte som du säger de gör som du gör.

Hur förtroende ingivande var det att gå ut och handla i julrushen när man timmar innan stått och sagt åt svensson att inte köpa julklappar i år och inte ta hem släkten på middag? Vi lyssnade, var det därför de lite rikare och finare skulle få tomma varuhus att handla i? Ja det funkade ju uppenbarligen, försäljningen sjönk och efter jul har vi färre affärer att köpa våra saker i. Att gå på restaurang efter pandemin blir nog också en omöjlighet, den närings grenen har vi i princip sågat av, trots att de flesta inte smittas på krogen.

Tro vad du vill, men fundera ibland på varför det är som det är och vad det kommer leda till.

Ta sen en titt på det utländska nyhets sajterna. Ja jag vet inte så lätt att förstå vad det står eller vad de säger men vi måste försöka om vi inte ska fastna i en liten förljugen bubbla av sållad information.

Det man inte vet, det lider man inte av, eller????

Den som vet har ett försprång och alla rika vet bara inte du och jag.


Gott nytt år.

Vi hoppas på det bästa med eller utan vaccin.






onsdag 14 oktober 2020

Höstbilder och smärta.

 

Jag är rätt van vid smärta.

Men ju äldre jag blir desto svårare är det att stå ut med den.

I min ungdom hade jag så ont i ländryggen att jag inte kunde stå någon längre tid. Pappa var rätt arg på mig då jag satte mig så fort det fanns någonstans att sitta, ex på trappan till stora hotellet i Motala. Han trodde jag var lat.


Så gjorde jag mig illa på jobbet och fick diskbråck och ryggskott några gånger. Åkte ut och in på ortopeden med ben som vek sig i smärta.


Blev opererad 1992. Hade svår smärta med muskelkompression  och kramp. Vaknade upp med mer smärta och förlamning.

Åren går och jag står på antiinflammatorisk medicin, Alvedon, distalgesic och stetsolid.


Har alltid haft smärtor i hela kroppen, fick diagnosen fibromyalgi 1994 på smärtkliniken.

Vet inte om det är riktigt rätt diagnos. Fick höra året efter att jag har muskelreumatism.

Många ord men egentligen inga svar.

Så efter åratal på kryckor kom diskbråcken i nacke och bröstrygg. 

Mer smärta.


Armar som domnar, ansiktet som värker och domnar. Först trodde jag att jag hade käkledsinflammation eller ruttna tänder på vänster sida. Så jag rände hos tandläkaren och betalade en förmögenhet för att få veta att det nog var triangelmuskelinflammation.

Vilket det nog inte heller var utan smärtan kommer från klämda nerver i nacken. Samma nacke ger upphov till heshet och sväljsvårigheter då kotorna har fått benpålagringar som trycker ihop matstrupen.


I somras slog ryggen till igen. Först då och då, bara när jag åkte bil.

Sen kom det i soffan. Nu har jag svåra smärtor från nedre delen av ryggen ut i benen och inget hjälper.

Inte ens smärtlindrande.  Jag är såklart rädd. är det ärrvävnaden som finns över detta område som växer eller växt in någon annanstans? Kan det vara något farligt.? Vissa dagar kan jag knappt kissa alls andra kissar jag på mig. Nu har jag svårt att gå och stå, benen försvinner och jag blir hängandes på kryckorna. Ser ut som en fet 100 åring. Känner mig mer död än levande och smärtan har ockuperat hela min hjärna.


Jag blir otroligt stressad av att ha så här ont. 

Livet har blivit så begränsat.

Jag orkar ingenting, men vill så fruktansvärt mycket.


Så jag blir liggande i soffan. Gråter ofta blir arg lika ofta.

Försöker diska, torka golv, faller ihop i tårar. Det går inte. Det gör så fruktansvärt ont.

Artrosen jag har har satt sig i höger höft, båda armbågarna och börjar smyga sig på mina knän.

JAG VILL INTE

jag har redan artros i ryggen, i nyckelben, axlar, nacke och fötter.


Smärtlindring hjälper såklart för det mesta. Tramadol kort och långtidsverkande. Tradil vid inflammation. Alvedon som grund. Oxynorm vid svåra, svåra smärtstunder.


Jag är inte rädd för att bli beroende. Jag är rädd att inte få medicin när jag behöver för att andra är rädda för att jag skall bli beroende.

Därför tar jag bara tramadol retard en gång om dagen just nu. 

Att tro att man kan lära sig leva med denna smärta och kontrollera den med diverse hokus pokus är inte klokt. Smärta är på riktigt. Den driver en till vansinne.

Men sen kommer de där dagarna då man vaknar utan smärta, lite förvånad, såklart. Kan vara smärt och tablett fri i flera dagar i bland i veckor. Då funderar man på vad har jag gjort? Vad har jag inte gjort?

Hur kan jag få behålla den här smärtfriheten???

Sen vaknar man mitt i natten mitt i ett skrik från kroppen och får ragla ut i köket, nästan krypa för att hämta medicin. ligga på soffan tills de verkar. Gråta. Tröstas av katten.

Cissi <3 

Livet är kort. men som smärt patient känns det nästan redan som slut. Man orkar inte leva fullt ut, kan inte leva fullt ut.

söndag 11 oktober 2020

Miljön, världs svälten och ekonomin.


 Vår miljö.

Klimatkris, eller "bara" en ny klimatförändring. Jorden har gått igenom många klimatförändringar genom år miljonerna. Arktis har varit en tropisk skog. Mammutar dog med mat i munnen.

Sahara var en sjö.

Vad är vad och vad är skrämskott från en rik klick i världen för att göra oss alla fattigare?

Sant är dock att jordens resurser inte kan föda hur många miljarder människor som helst. 

Jag tror piken är nådd.

Så frågan är, skall vi anpassa kosten och äta bara grönsaker. Sluta föda upp djur och börja gå dit vi ska.

Kort och gott ska vi tillbaka till 1300- talet? 

Vem vinner på det?

Det du kanske inte tänkt på i hetsen mot cirkulär ekonomi är att det vi idag kallar tredje världen dvs fattiga länder, lever på vår överkonsumtion. Ingen konsumtion och fler svälter ihjäl.

Ponera nu att vi slutar köpa kläder, prylar, bilar .... vem drabbar det?

Miljön blir ju så mycket bättre. Isbjörnarna överlever, valarna och aporna i regnskogen får det mycket bättre.

Jaha så vi ska alltså bara har djur på planeten, inga människor?

Jo allt hänger ihop.

Ekonomin, svälten, klimatet och miljardärerna.

Å ändå hade Bill Gates rätt. 

Det finns bara EN lösning. Det hjälper inte att sluta konsumera eller sluta äta kött eller något annat heller.

Det är bara en hajp. Rika inser att svensson snart har råd med allt det Von... har råd med. Det innebär att, att det inte är så coolt att va rik längre.

Så den politik vi bedriver i dag är en bluff.

Lösningen är befolkningsbegränsning. Trist ord eller hur. Ska prinsessor och rika inte få skaffa sig så många barn de vill? Nej. Hur kan man avla en massa ungar i en värld där så många svälter och där klimat hotet sniffar oss i nacken.

Ju fler vi blir på planeten, desto mer konsumeras, på ett eller annat sätt. Ju fler vi blir desto fler munnar att mätta. Jag anser inte att vi kan odla grönsaker och bönor på alla jordens jordar utan att tvingas skövla regnskogen. Det hjälper inte om vi alla går ner och bara äter 50 g fett/kött om dagen och plockar nässlor och kvanne. Vi överlever inte i längden på mat från vår eget land, även om det är en början hur som helst.


Lösning :

1. Vi börjar producera vad vi i vårt land äter i så lång utsträckning som möjligt.

2. Vi slutar äta fisk från havet.

3. Vi producerar det vi behöver i vårt land och importerar det vi inte kan producera. Vi exporterar det andra inte kan producera i sitt land.

4. vi slutar köpa skitprylar och använder det vi har.

5. hela världen slutar föda mer än två barn. Även vi i Sverige, USA mfl länder, alltså inte ett krav vi ska ställa på Afrika.

Den sista punkten är den viktigaste. Därför att vi inte kan låta världen föda fler barn än vi kan försörja.

(Bill Gates har kommit fram till samma slutsats)

Tänk på det när du ser gråtande, svältande barn på TV. Hur många ungar har de inte, en hade 11 stycken. INGEN borde ha 11 barn oavsett var man bor, det är ansvarslöst. Max 2. Då blir befolkningstillväxten 0.

Kanske kan vi till och med minska befolkningen då får vi inte sån hybris över invandringen heller.

Det finns jobb för alla och det finns mat. Det är våra basala behov, mat, arbete och ett hem.

6. Sluta använda plast. Plasten är det som kommer döda oss. Den försvinner aldrig och kommer tillbaka till os i det vi äter och dricker.

Så tro det eller ej.







söndag 26 juli 2020

Förälskelse i en man, i en tid...

Jag har tittat mycket på Agata Christies deckare i sommar.
Jag är helt betagen i Hercule Poirot, hans charm, hans artiga belevade sätt. Jag bara älskar den lilla blomvasen på hans rockuppslag. Jag älskar hans välskräddade kostymer oklanderliga utan en enda rynka. De vackra handskarna,de små trippande fötterna. Vilken tid, då män lyfte på hatten för kvinnor, drog ut stolen och kysste dem på handen. Hela den tiden är underbar, vilka bilar, vilka kläder och vilken inredning.

Folk var belevade och välklädda till och med de lägre klasserna. Jag vet att min mamma som var ung på 40- talet berättade om kläderna, att en kappa fick man spara ett år till. Mamma sydde sina klänningar själv och var ofta lika fin som vilken herrskaps fröken som helst.

Män hade hatt jag minns faktiskt att min far hade kostym och hatt in på 60-talet. Sen vet jag inte vad som hände för plötsligt försvann kavajen och ersattes av tröjor. Finbyxor blev säckiga jeans.

Man kan säga att vi tog ett löst fritidsmode och gjorde det till vardags mode. 

Jag har sett mycket på Miss Marple också. Jag älskar den lilla damen med sin stickning. Så försynt så i vägen överallt. Men jag skulle verkligen vilja vara som hon, se ut som henne. Hanna säger att jag redan ser ut som en mormor utan barnbarn. Håret är grått och frissigt, det går helt enkelt inte att få det snyggt längre, det flyger runt huvudet som vilsna trastar.

Ja, jag borde kanske färga det?

Jag tror Hercule har färgat sitt hår. Det har inte Miss Marple gjort. Hon har också en vacker stil om än lite luggsliten. Mer åt den Engelska landsbygden. 

Jo, jag vet hur fattigt det var under dessa tider i världen. Hur nedlåtande man var mot andra folkslag i synnerhet Romer. Men både Miss Marple och Hercule är romantiker och uppmuntrar kärleken.

Har ni tänkt på hur grå svensk film har blivit, alla dessa deckare i betong samhällen kan inte kosta något att producera då man kan stänga av färgen i filmen helt.

Jag tittar inte längre på moderna deckare de är så mycket blod, så mycket elände och våld i dem.

Vi blir fler och fler som inte vill se allt detta blod. Så ja, jag saknar pusseldeckaren.










lördag 20 juni 2020

Ljuva sommartid




Gå ut min själ och fröjda dig...

Varje morgon när jag går ut i min trädgård har något nytt slagit ut. Som att få julklappar varje dag.
Jag sniffar på Jasminbuskens ljuva doft, jag njuter av varje blomma.




Men våren och sommaren var nyckfull, många blommor och blad frös redan i slutet av maj när det var så kallt. Värmen innan lockade många buskar att slå ut för tidigt och blommor blev bruna .



Jag har satt Rosenskära och malva tre gånger och de har dött antingen av kyla eller torka.
Så i år blir det inga vackra buketter på köksbordet.

Vi satte potatis i år, två sorter. En tidig som blommar nu och mandelpotatis som jag inte kommer i håg när den ska tas upp. Blir väl innan frosten..

Till min stora glädje blommar vårt Korea try i år. Erik tog ett frö från den som stod på skolgården och satte. Vi har vårdat det ömt och nu är busken stor och blommar med kaprifol liknande blommor.


En trädgård är en oas. men i bland också en börda. Jag har inte riktigt orkat rensa ogräs som jag borde och jag har inte satt några annueller i år.






Man får tacksamt njuta av dem som snällt blommar varje år.


fredag 19 juni 2020

Vi har övergivit de funktionshindrade och de psykiskt sjuka.



Vi träffade en kille på krämaren, han var ung, han var inte missbrukare. Han hade ADHD och kunde inte sköta sin lägenhet, så han blev vräkt. Nu sitter han på krämaren och tigger.

Ett annat exempel en ung tjej med missbrukande mamma orkade inte bo kvar hemma. Blev fosterhems placerad och ut slängd när hon fyllde 18 år. Bor numera hos knarkare och har själv blivit missbrukare.

Socialen omhändertog en psykiskt sjuk ungvuxen. Hon placerades i fosterhem. Ingen hade upplyst fostermamman om hennes stora svårigheter och hennes funktionshinder. Fostermamman blev sur.

Det ledde till att tjejen blev sittandes i pyjamasen ensam på rummet en hel sommar utan att duscha utan att byta kläder, hon stal kakor för att få något att äta. Socialen var där för tillsyn och allt såg bra ut. 

Så blev hon 18 år och fick flytta till ett annat boende. En egen lägenhet. Men saknade fortfarande förmåga att städa, laga mat eller sköta sin hygien.

Om du inte kan sköta städning mm åker du ut och då blir det gatan. Detta är sista anhalten innan gatan.
Hon har inga missbruksproblem, dricker inte alkohol, hon är bara psykiskt sjuk.
Hon behöver stöd men tror att hon ska orka eller fixa det som måste göras imorgon, men i morgon mår hon fortfarande lika dåligt. Spyr upp det lilla hon äter, tar inte sin medicin, byter inte kläder eller duschar. Det är snart ett år sedan hon bytte i sängen. Det är 7 månader sedan hon duschade. Tänderna är bruna...

Personalen på boendet sdäger att de inget kan göra om hon inte vill ha hjälp. Men herre gud hon förstår inte att hon behöver hjälp. Det finns tvångsvård för missbrukare men man kan inte hjälpa en psykiskt sjuk människa som inte förstår sina begränsningar.
Alla är arga på henne. Alla säger det här ska du klara.
Ja försök få en blind att läsa en vanlig bok säger jag...

2020 och vi förstår inte att en psykisk sjukdom inte går att bara sluta ha. Det är en livslång sjukdom.
Precis som en som sitter i rullstol aldrig kommer att kunna gå. Varför ställa högre krav på psykiskt sjuka och funktionshindrade än de med sitt handikapp omöjligen kan klara av?

Tvångsbeteenden, oförmåga att se helheten, tvångstankar, anorexi, bulimi, kronisk trötthet, bipolär,
manodepressiv och eller mfl.

Det syns inte, det märks men det går inte över. 

En äldre man som levt ett brokigt liv blev på ålderns höst kär och galen.
Han slutade betala räkningarna, köpte båt, bil och presenter till en kvinna som inte ens ville ha honom. Dottern fick lösa ekonomin. Ett otacksamt jobb då hon blev utskälld efter noter, han sa till sina barn som försökte få ordning på galenskapen att de förstört hans liv.

Advokatens svar på frågan om man kunde ställa honom under en övervakare eller få hjälp, sa nej det är inte olagligt att vara dum i huvudet. 

Nej det är inte olagligt men vi kan inte lämna våra psykiskt sjuka och våra funktionshindrade åt sitt öde och låta dem bli hemlösa vid 18 års ålder för att samhället inte vill ta ansvar.





fredag 17 april 2020

Corona, en helt ny värld..


Världen har tagit en paus.
Vi går inte ut, vi gör inte det vi alltid gjort.

Några säger att detta är ett man made virus och att det har släppts ut för att new world order skall starta. Det är ett gigantiskt maktövertagande, där vi går från globalism till fascism. Det sägs att pengarna kommer konfiskeras, att vi inte längre kan äga vår bostad, vår mark osv..

Andra säger i tv soffor att vi nu kommer få rekord hög arbetslöshet och att klassklyftorna kommer bli gigantiska.


ja jag vet inte vad som är sant eller inte.

Det jag vet är att världen och Sverige aldrig mer blir vad det varit.

Hela denna tid kommer såklart gå till historien som alla andra pandemier gjort.
Men aldrig någonsin har ekonomin påverkats så som den gör idag.
Varför?
Därför att vi byggt hela vårt samhälle på egoism och konsumtion.

Vad är det för mening att inte betala skatt när vi nu ser att sjukvården är nedmonterad till intet, när läkare tvingas välja vem som får överleva.

Vad är det för mening att tjäna så mycket pengar att man i princip måste bränna dem på ren skit, om man dör för att vi fått så mycket mer i plånboken på bekostnad av samhällsäkerheten? du dör ju i och för sig med fickan full av pengar.

Det är lite som Sitting bull sa en vacker dag kommer vi att inse att pengar inte går att äta, och idag är det ändå bara en siffra i ett datorsystem som vem som helst i världen kan hacka -tomt...

Vi i Sverige har ännu inte insett värdet av att umgås, i andra länder möts man på balkongerna och sjunger tillsammans, vikar eller dansar.

Ingen människa är en ö i sig själv från kopplad från övriga medmänskligheten.

Så hur ska vi gå vidare sen, om vi kommer ut på andra sidan? Vi vet ju faktiskt inte om vi gör det då virus kan mutera och börja om igen som säsongsinfluensan gör varje år. Vaccin ja frågan är kan vi ens vaccinera, det sägs att de som fått en lindrig form av viruset omsjuknar eller kan omsmittas.
Kanske är social isolering ända sättet?

Vad ser jag?

Jag ser att det nu är nödvändigt att höja skatten för de rikaste och höginkomsttagarna. Jag ser att vi måste bygga om hela samhället. Vi måste skaffa beredskapslager, vi måste strukturera om sjukhus och sjukvård, vi måste tänka om helt enkelt för när det kommer till kritan så är alla sig själv närmast.

Vi kan inte förvänta oss att andra länder ska hjälpa oss eller ens låta sjukvårdsutrustning passera gränser när efterfrågan är enorm. Det kommer alltid finnas idioter som tänker på sin egen ekonomiska vinning som han som köpte upp munskydd och sålde dem för 900 kr styck.
En normal människa hade lämnat över dem till sjukvården.

I dag låter vi gamla bli smittade på sina boenden och dö i förtid. Vi förbjuder anhöriga att besöka dem men ger inga restriktioner till dem som jobbar inom vården. Självklart skulle de sättas i karantän när de jobbar, inga sociala kontakter inget resande med kollektivtrafiken. Och självklart skulle de haft adekvat skyddsutrustning.

Hela samhället är nu omdanat i sina grundvallar.
Vi har byggt världsekonomin på konsumtion och besöksnäringen. Vi har låtit andra fattiga länder producera våra kläder, komponenterna till vår tillverkning. Det kan inte fortgå.

Vi behöver, alla länder behöver en egen produktion av det som behövs i tillverkningsindustrin. Det funkar inte att köpa en del från Kina en annan från Thailand och en tredje från Tyskland för att sen montera ihop det i Sverige packa det i Polen och skicka tillbaka det. Det är helt  förkastligt ur miljösynpunkt och värdelöst för det låser alla länder inget kan ju bli färdigt om vi hamnar här igen.

Så egen industri, egen matproduktion och egen sjukvårds utrustning, egna lager vid händelse av katastrof.

Sluta sen konsumera som om du ska leva i tusen år, i stället för ny mobil köp några uteliggare ett par mål mat och lite kläder. Var solidarisk!  Utan dina medmänniskor går du under.

Vi har byggt ett samhälle på konsumtion det måste vara slut nu, dels för miljön dels för att vi kommer inte kunna leva så.

Affärer går i konkurs, restauranger går i konkurs och andra bolag, nu använder vi skattepengar till att rädda det som aldrig skulle fått etableras. Förr fanns det etablerings förbud, om det var för många pizzerior fick det inte bli en till, man kalkylerade med om den som drev pizzan kunde leva på sin näring om det blev fler. Det var en bra regel, vi behöver inte 5 pizzerior i Odensbacken eller 4 matställen i Kilsmo. Fritt företagande -skit.

Nu rensas det ur i leden. Det räcker med några klädkedjor, det räcker med några restauranger. De som äger stället ska kunna leva på det. Man ska inte behöva avstå lön för att få det att gå runt eller byta ägare när starta eget bidraget tar slut.

Gå nu hem och fundera på hur du ska ändra ditt konsumtions mönster, resande och om det inte är rätt bra att betala skatt ändå. Skattepengarna ska ju gå till allas välfärd, munskydd till personalen på din mammas boende, tak över huvudet till dem som är gamla och sjuka. Kollektivtrafik så vi sparar på miljön.

Man kan inte sluta ta in skatt i ett land och samtidigt bygga ut vård, skola och omsorg. Man får välja, ska vi ha världens bästa skola måste det få kosta. Du kan inte både ha en bra skola och få mer pengar i din plånbok. Vad är bra för samhället och vår värld att du kan byta mobil varje år och bil eller att vi har en fungerande skola till dina barn, en bra vård till lilla mamma eller en frisk miljö och ett rent hav till dina barnbarn?

Tänk om tänk rätt. Vi behöver betala skatt välfärd är också allas rätt att överleva en pandemi.







måndag 6 april 2020

Blå blå skyar

Odensbacken ser rätt trist ut. För några år sedan ville jag göra byn till ett vårligt blomster paradis med vackra blommande buskar och mängder med lök växter. Jag tänkte att kondis kunde hyra ut fika korgar och att Samverkarna kunde ställa ut bord med soffor längs våra cykelvägar och promenadstråk. Japp Samverkarna skulle ta över min ide, det gjorde de och la ner den.

Bakom vårt hus har vi en dunge. Där är nu många döda träd som lutar sina ruttna stammar mot andra träd. ett föll över vår tomt här om året. Jag har ringt tekniska förvaltningen och bett dem göra något åt det men fått till svar att det är ett naturområde och man kommer inte göra något alls. Cykelbanan bakom huset är igenväxt med mossa, bänken, i alla fall den ena är trasig. Det hade gått att göra den ytan till något fantastiskt. Lite fina lökväxter i slänten och ett bord att sätta fika korgen på. Bänkar förresten behövs på cykelvägen till ica vår pensionärer har svårt gå så långt utan vila, ja ja jag också.
Dungen har jag låtit scilla, vitsippor, krokus mm få för vilda sig.

Jag har också föreslagit holkar till solitär bin, de är snart helt utdöda. Jag har föreslagit plantering av vilda örter och växter på kommunens fula igenväxta ytor och att man ska slå efter midsommar istället för före, vägverket har fattat det och nu blommar bla blåeld och cikoria vid vägrenen. Vackert!

Nog om byn.
Här hemma kämpar jag med knölklocka och sumpört. Jag vet att det i England är en hyllad ört som man förädlat men i mina rabatter vill jag inte ha den.
Här blommar blå skyar av scilla och lungört.




 Blåsippa inte att förglömma.

Jag slåss också mot grannens alla kottar, hundratals som faller ner på tomten varje dag.
I dag har jag och katten varit ute i solen. Satt penséer och rensat ogräs.

njutit av påskliljor i många olika skepnader och min älskade scilla.










Seansen



Vi har sedan länge haft en hel del aktivitet i vårt hus. Vi har gubben med slokhatten och skinnjackan, mannen från medeltiden och flickan från samma tid. Mannen med slokhatten jobbade på Göksholms slott på den tiden de hade 21 hästar.... Mannen från medeltiden blev ihjälslagen på en ö mellan Segersjö och Odensbacken av kristna, själv var han asatroende. flickan lekte med Erik när han var liten. Ja så har vi mannen som följde med från Brevens.

Dessa är inget vi bryr oss om, de får gärna vara här.

Men det som oroat mig genom åren är den förbannelse Lilly G slängde över alla oss som jobbade där jag jobbade. Vi blev alla sjuk. Jag har således grävt ner en wichbottle för att sända tillbaka förbannelser.
Jag har såklart bett till Gud och alla dem som borde kunna hjälpa oss.
Finns det verkligen förbannelser? Hur blir man av med dem?

Så vi bestämde oss att gå på en seans, en stor seans med ett känt medium.
Det var den mest bisarra sak jag varit med om.

Det var hattigt. Det var för somliga som blivit dit släpade av respektive en ren kränkning.
En man fick veta att han var minst sagt värdelös i sängen. En annan man fick veta att han hade stans skitigaste kalsonger. När en döv kvinna frågade om sin hund i himlen frågade han henne vad hon trodde han hälsade, hon visste inte men fick till svar voff.
Hela tiden sa han att andarna har humor, jag anser inte att andar vill kränka levande.

Det blev fel budskap till fel personer. Det kändes inte bra. Ändå dristade jag mig till att ställa min fråga. Hur löser man en förbannelse. jag blev såklart avbruten av mediet, jag talade för fort. Sen sa han till mig att det bara fanns i mitt huvud och att jag snart skulle springa på gatorna i stan utan kryckor... Han berättade också att min kaffebryggare som var mycket gammal skulle sluta fungera. Jag har ingen kaffebryggare.
Jag kommer aldrig kunna springa om det inte går att göra hjärntransplantationer inom en snar framtid.
Jag överlever. Men undrar hur mannen som såg rätt snygg ut, överlevde att få veta inför hela gruppen på runt 100 personer att han var en urusel älskare, faktiskt sämst i stan...

Jag vet att det övernaturliga finns. Jag vet att det finns seriösa medium som inte fått storhetsvansinne.
Jag vet också att när det inte funkar längre så kan man lägga av. Det är mänskligt, alla kan inte vara på topp jämt.




lördag 28 mars 2020

Min trädgård vintern/våren 2020


Mars, det brukar vara 1 meter snö, svin kallt och jag brukar kratta gräsmattan för att få vår tidigare.

Men mars i år är som april, maj annars.
Fullt av blommor i rabatterna, scilla, krokus, tulpaner och hyacinter men inga bin, inga humlor och först igår fjärilar.

Vi började lite smått denna veckan med att kratta bort böset och klippa bort felväxta grenar, men någon ur sågning eller annat går ju inte då alla buskar redan fått musöron.



jag blir såklart sugen på att sätta frön och starta mina pallkragar men man vet ju aldrig hur vädret kommer att bli.


Å andra sidan har min kropp sagt ifrån, den vill inte mer.


Så i år blir det bara frön som jag kan så direkt på friland.

Vissa rabatter ska jag gräva om och ta bort vintergrönan som är svår att hålla efter och istället sätta flocknäva som är snäll och sköter sig själv. Vintergrönan kväver alla sina grannar.

Sågade bort de nedersta grenarna på sockertoppsgranen så växterna på dess norra sida ska få mer ljus och inte dö.

Ja så kom det upp lite nya lökväxter bla vit scilla, vit krokus och ett par snödroppar! Snödroppar har jag satt en påse om året och inte fått upp en enda nu kom det tre, där jag aldrig satt några.

En trädgård lever sitt eget liv(om den får) och det är det som är tjusningen med trädgård, det är ett stycke vildmark som man tuktat lite, lite.