jag

jag

söndag 31 mars 2019

Hästar och deras människor


Vad gör man när psyket löper amok varje dag?
Man går på föreläsning.
Igår var jag på föreläsning om hästar och deras beteende.
Men fick också lära mig hur man fostrar barn och hundar.

Vi fick veta att människans syn på en bra hästhantering skiljer sig från vad hästen upplever.

Hon tryckte mycket på relation.
En relation är en gemensam erfarenhet antingen negativ eller positiv.

Hon ritade upp hästens dygn och visade på vad hästen behöver.
Mat, vatten och en flock allt annat kan de vara utan.

Vi pratade mycket om problemhästar men det visade sig att det oftast inte är vi som har problem med hästen utan hästen som har problem med oss.

Om man exempelvis har en sadel som inte passar så tycker hästen att vi också är pest för den förknippar sadeln med oss.
Vi kan byta sadel men då måste vi börja om från början och knyta en ren relation, dvs umgås med vår häst utan sadel, många promenader....

Om du har en häst som trots allt du gjort fortfarande kastar av dig, bockar, skenar.... så beror det på att den fortfarande kan tala om för dig att det här fungerar inte. Antingen litar den inte på dig eller så tål den dig inte, eller så är något annat fel, förstår ni ens varann?

Då måste du börja om från början. Hon rekommenderade att man som häst ägare går ut i hagen, sitter där dricker kaffe, läser en bok eller bara sitter där. Hagen är hästen positiva område om du är där blir det du i det gröna, det positiva.
Du kan få sitta där dagligen några månader tills hästen kommer fram till dig. men ta då med dig ett glatt humör annars kommer ingen häst. När den kommer ge den en morot., lite kraftfoder, något att äta som den tycker om.
Sen får du leka med din häst i hagen. Du får gå ut och gå med den. Innan du kan börja rida och då kanske du ska börja utan sadel...

Det du måste förstå är att det är hästens samlade erfarenhet som spökar. Det behöver inte vara du och din sadel. Du är bara en människa med en ond tingest. Sadeln förknippas också med allt som hände från det att den sadelvandes tills den kom till dig eller till ridskolan. Du har ju ingen aning om hästens sadel historia.

När hästen försökt kommunicera med aldrig förstått vad du vill kapitulerar den.
 Du får en "lydig" häst som är inövat hjälplös. Den har gått in i en depression. Vi hittar dessa hästar överallt där ryttaren inte lyckats förmedla vad den vill att hästen ska göra så att den slipper bli bestraffad för att den ständigt gör fel.
 Hästar på ridskolor som rids av många som inte kan eller helt enkelt gör olika. Vi hittar dem bland tävlingshästar på travet, i Globen på os- banorna, hos naturlig hästhållning.

En häst som tidigare varit hjälplös blir oftast helgalen när den upptäcker att någon kan kommunicera med den och att den får och kan säga vad den vill.
Eller så är den snäll som vår Samira och försöker vara snäll men ändå visa vad hon vill. Jag vill inte gå in i lösdriften med dig för det är farligt för oss båda, så jag vänder bort huvudet när du kommer med grimman.

Vi pratade också om travare som blivit rid travare. Alla rid travare vaktar sin mat. Det tar 6 år för en rid travare att förstå att den inte behöver svälta utan att det finns tillgång till mat när den är hungrig.

Av det kan man lite fult lära sig att sätt inte din häst i en flock med en eller flera rid travare. För då får din häst ingen mat.
Tar du eller stallägaren bort flera foderplatser och vatten platser så kommer din häst svälta och törsta ihjäl.

En idealisk flock är 6 hästar men då måste den vara permanent. Dvs inga fler hästar in eller ut. Om man har många hästar i en flock kommer de automtiskt dela in sig i grupper om 6 st.
 Hästen är inga djur i hierarki de har ett jämställt samhälle. En födosökare, en vaktare, en ledare och en som styr flykten osv.

Om du vill bli en vän till din häst måste du lista ut vad din häst är och ta en annan roll kanske som mat tant eller försvarare när ni är ute. Den relationen måste förankras på backen.

Sen är det så som jag skrev i min förra blogg häst folk och deras hästar, olika hästar passar för olika saker. En hopphäst som hatar att hoppa kommer du aldrig få ut max ur. Den kommer göra minsta möjliga för att få det överstökat. Det gäller såklart dressyr, western mm mmm.

Det hjälper alltså inte hur mycket din häst är hanterad om det har varit negativt för den. Du måste då börja om från början.
Hästar som anfaller i hagen är inga starka ledare de försvarar sin rätt att få vara i sin flock därför att de uppfattar människor som onda.

Vi står i dag i ett stall på en lösdrift där tre travare går. Således får vår häst som ny i flocken inte äta. Det tar upp till 1 år att få in en häst i en flock om den får vara utan nya hästar. I vilket fall som helst tar det minst 6 månader som minst.
Vi kan inte vänta på det. Vi ska få vår häst undersökt och sen fatta ett beslut. Som det är nu stöd fodrar vi morgon och kväll och varannan natt står hon i liten hagen med en minis och har fri tillgång på foder och vatten.

Det var en nyttig föreläsning för Hanna och mig. Mycket fick vi förklarat. Man ska lyssna på människor som kan och vet och vars åsikter är evidensbaserad även om det i bland gör ont i själen..

Vi måste alla erkänna att vi inte vet trots hur många år vi hållit på med hästar. Vi vet inte för vi kan inte fråga och får ett muntligt svar. Vi ka ställa en fråga till hästen och få ett svar, frågan är vad den svarade på? Ställde du rätt fråga i exakt rätt sekund? Att lära hästar veta hut genom att piska på dem eller allmänt sätta dem på plats är åt helvete.

Vad är då det värsta man kan göra mot en häst?
Att ta den från flocken eller ännu värre ta hela flocken från en häst kvar i hagen.
För hästen är det detsamma som en döds dom då den vet att lejonen kommer äta upp den. En skada som är svår att läka då den bär med sig den skräcken resten av livet.
Tur vi inte gör så med föl eller unghästar, men det gör man utomlands. Inget man tänker på när man importerar sin häst från Europa, Island eller USA. Åter igen mötte jag människor som köpt sin fina häst från annat land och fått ett ök istället för den fina häst man trodde att man köpte. Doping av sjuka hästar är vanligt förekommer som bekant även här.

Att ställa en häst ensam i en hage med motiveringen, den ser ju andra hästar är precis lika illa. Har du sett en glad häst som brallar ensam i hagen? nej de brukar stå helt passiva och vänta på att ett lejon ska se dem. Hur många hästar står inte så och väntar på döden i Sverige 2019, varje dag.. Får de sen för lite mat eller inte kan tillgodose sitt behov av att beta kontinuerligt kommer de fungera dåligt i en flock med tiden. De kommer vakat maten för mat är ett basalt behov och med fler hästar så betyder ju det ännu mindre med mat.

Vi pysslar om våra älsklingar men vi måste fundera på hur det blir för älsklingen. Utsätter vi den för obehag varje dag, ja troligen gör vi det. Vi är så olika, hästen är flockdjur och bytesdjur vi är ensam vargar och rovdjur.

Tänk också på att ALLA hästar är snälla för de kunde döda oss precis när de vill.

Men hästen är från Gud så den försöker älska oss.

Det finns en skröna om att man kan viska sin önskan i sin häst öra så når det direkt till Allah/Gud för hästen är Guds  sändebud på jorden.  Den bär oss genom oländig terräng, den klär oss(curlyn) den ger oss mjöl (curlyn) den föder oss, den värmer oss och den beskyddar oss.

Den ger oss frihet på sin egen bekostnad.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.