jag

jag

fredag 15 mars 2019

Greta effekten


En liten flicka med aspberger syndrom( en diagnos inom autism spektrum tillståndet), sitter på fredagar utanför riksdagen och demonstrerar mot klimatet.
Plötsligt är hon överallt, på klimatkonferenser i tv osv. Nu nominerad till Nobels fredspris.
Fantastiskt. Alla världens ledare lyssnar på henne.
Dessutom är det i dag skolstrejk för klimatet över hela världen, man talar om Greta effekten.
Plötsligt lyssnar alla på en aspie.

Övriga autister i världen unga som Greta eller tonåringar eller unga vuxna blir dagligen behandlade som utvecklingsstörda utan egenvärde.
När man söker jobb får man förslag på att gå i dagligverksamhet.
Skulle någon verkligen föreslå Greta att gå i daglig verksamhet när hon gått ut skolan?

I skolan lämnas de utan hjälp och stöd. En hel grupp människor som har resurser precis som Greta, men ingen tar dem till vara.

Jag var på en föreläsning i går med en flicka som har Aspberger, hon berättade om sitt liv och om människors oförstånd.
Hon fick veta att hon aldrig skulle bli något, att hon aldrig skulle kunna bli kär, att hon aldrig skulle klara sig själv.
Hon har spräckt det med råge hon kan allt inklusive resa världen runt ensam.

Vi har så många förutfattade meningar om autism. Myndigheter som säger sig veta förstår inte heller då de ser dem som en klump alla med lika problem.
Men så är det inte. Autism är ett vitt begrepp som man världen över försöker få grepp om. Det är svårt för det går igenom alla samhällsklasser alla tillstånd och alla olika personligheter.

Från den utvecklingsstörda dreglande ungdomen omedveten om sin omgivning till Nobelpristagaren i något svårt ämne. Eller tror du verkligen att en människa orkar vända på alla molekyler i 40 år utan att ge upp utan att ha en hang up eller som det heter ett specialintresse för just det dvs en diagnos inom autism.

Vi hurrar för dem som lyckats, men lämnar så många bakom oss som aldrig fick en chans.

Många av de ungdomar jag träffade i går har inte fått någon hjälp allas i sina skolor. Skolor som har specialklasser för autister, skolor som borde ha kunskap om dessa barn. Kanske har Greta haft tur som fått hjälp i skolan troligen beror det på att hon har två mycket kända föräldrar. Men alla andra med  vanliga föräldrar som helt enkelt inte orkar ta strid för allt.

Störst problem blir det på gymnasiet. Om man ens kommer dit. Många unga får ingen hjälp att klara grundläggande kunskaper och få ett godkänt betyg i något ämne över huvud taget.

Tjejen i går var högpresterande och klarade skolan med högsta betyg och studerar på universitetet både i Örebro och Stockholm. Hon har ändå haft en tuff kamp i skolan men hade förstående lärare som lät henne vara inne på raster och läsa ensam i klassrummet. Själv gömde jag mig bakom gardinerna i skolans bibliotek på rasterna. Nej jag har inte en diagnos inom autism jag var bara helt slut i skolan.

Så kommer arbetslivet, för 20 år sedan fick man hjälp. Man fick arbetsträna man fick lönebidrag och man fick hjälp ut på arbete och det var okej om man inte klarade av att jobba heltid.
Idag kastas många funktionsnedsatta ut i ingenting. Försäkringskassan skickar bara hem ett brev att de förmodas vara helt arbetsföra 100%. Vilket innebär 0 i inkomst och man får ligga föräldrar till last. Föräldrar som grät igår föräldrar som tappat all tro på Sverige. Ungdomar med autism har rätt till eget boende. Jaha men utan inkomst får man ingen lägenhet.
Så mycket var den rätten värd.

Och i detta kölvatten kommer rasismen. Jag kan känna den själv.
Hit kommer invandrare som har förtur till utbildning, lägenhet och jobb. Instegs jobb, nystarts jobb gud vet vad allt heter.

Men en ungdom med autism lämnas därhän.

En mamma var förtvivlad hennes ungdom jobbade 4 timmar i veckan. Kunde inte äta dagen före av nervositet och låg utslagen och sov i två dygn efteråt. Fullt arbetsför?

Det människor inte förstår är att autism först och främst betyder en svårighet att interagera med andra människor i synnerhet i stora grupper eller i röriga miljöer. Man anstränger sig till det yttersta för att vara som alla andra. Vi är ju flock djur och avvikande beteende medför utestängning och mobbing.
ALLA barn i går har eller är mobbade. Både i skolan och på sina arbetsplatser.

VUXNA MÄNNISKOR SOM KRÄNKER EN SVAG UNG MÄNNISKA vad fan är det för mänsklighet den människan beter ju sig sämre än ett djur.

Jag hoppas Greta effekten också kan öppna ögonen på vuxenvärlden för dem med autism diagnoser.
Kan Greta så kan alla med rätt stöd och hjälp.


Kanske borde vi sätta oss utan för riksdagshuset och demonstrera varje dag för funktionshindrades rätt i samhället, för de handikappade, gamla och sjuka. Vi är en glömd och försakad grupp.
Till dem som jobbar ger vi fler jobbskatteavdrag medan vi andra faller utanför samhällssystemet utan pengar till tandvård utan pengar till det nödvändigaste ens en gång.
Hade jag varit ny svenska hade tandvården jag ska på i dag kostat 50 kr. Min tand gick av i går kväll och nu ligger nerven blottad, jag har ont men får troligen betala så där 3000 kr för besöket och hjälpen.



Jämlikt samhälle.... för vem?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.