jag

jag

söndag 31 mars 2019

Hästar och deras människor


Vad gör man när psyket löper amok varje dag?
Man går på föreläsning.
Igår var jag på föreläsning om hästar och deras beteende.
Men fick också lära mig hur man fostrar barn och hundar.

Vi fick veta att människans syn på en bra hästhantering skiljer sig från vad hästen upplever.

Hon tryckte mycket på relation.
En relation är en gemensam erfarenhet antingen negativ eller positiv.

Hon ritade upp hästens dygn och visade på vad hästen behöver.
Mat, vatten och en flock allt annat kan de vara utan.

Vi pratade mycket om problemhästar men det visade sig att det oftast inte är vi som har problem med hästen utan hästen som har problem med oss.

Om man exempelvis har en sadel som inte passar så tycker hästen att vi också är pest för den förknippar sadeln med oss.
Vi kan byta sadel men då måste vi börja om från början och knyta en ren relation, dvs umgås med vår häst utan sadel, många promenader....

Om du har en häst som trots allt du gjort fortfarande kastar av dig, bockar, skenar.... så beror det på att den fortfarande kan tala om för dig att det här fungerar inte. Antingen litar den inte på dig eller så tål den dig inte, eller så är något annat fel, förstår ni ens varann?

Då måste du börja om från början. Hon rekommenderade att man som häst ägare går ut i hagen, sitter där dricker kaffe, läser en bok eller bara sitter där. Hagen är hästen positiva område om du är där blir det du i det gröna, det positiva.
Du kan få sitta där dagligen några månader tills hästen kommer fram till dig. men ta då med dig ett glatt humör annars kommer ingen häst. När den kommer ge den en morot., lite kraftfoder, något att äta som den tycker om.
Sen får du leka med din häst i hagen. Du får gå ut och gå med den. Innan du kan börja rida och då kanske du ska börja utan sadel...

Det du måste förstå är att det är hästens samlade erfarenhet som spökar. Det behöver inte vara du och din sadel. Du är bara en människa med en ond tingest. Sadeln förknippas också med allt som hände från det att den sadelvandes tills den kom till dig eller till ridskolan. Du har ju ingen aning om hästens sadel historia.

När hästen försökt kommunicera med aldrig förstått vad du vill kapitulerar den.
 Du får en "lydig" häst som är inövat hjälplös. Den har gått in i en depression. Vi hittar dessa hästar överallt där ryttaren inte lyckats förmedla vad den vill att hästen ska göra så att den slipper bli bestraffad för att den ständigt gör fel.
 Hästar på ridskolor som rids av många som inte kan eller helt enkelt gör olika. Vi hittar dem bland tävlingshästar på travet, i Globen på os- banorna, hos naturlig hästhållning.

En häst som tidigare varit hjälplös blir oftast helgalen när den upptäcker att någon kan kommunicera med den och att den får och kan säga vad den vill.
Eller så är den snäll som vår Samira och försöker vara snäll men ändå visa vad hon vill. Jag vill inte gå in i lösdriften med dig för det är farligt för oss båda, så jag vänder bort huvudet när du kommer med grimman.

Vi pratade också om travare som blivit rid travare. Alla rid travare vaktar sin mat. Det tar 6 år för en rid travare att förstå att den inte behöver svälta utan att det finns tillgång till mat när den är hungrig.

Av det kan man lite fult lära sig att sätt inte din häst i en flock med en eller flera rid travare. För då får din häst ingen mat.
Tar du eller stallägaren bort flera foderplatser och vatten platser så kommer din häst svälta och törsta ihjäl.

En idealisk flock är 6 hästar men då måste den vara permanent. Dvs inga fler hästar in eller ut. Om man har många hästar i en flock kommer de automtiskt dela in sig i grupper om 6 st.
 Hästen är inga djur i hierarki de har ett jämställt samhälle. En födosökare, en vaktare, en ledare och en som styr flykten osv.

Om du vill bli en vän till din häst måste du lista ut vad din häst är och ta en annan roll kanske som mat tant eller försvarare när ni är ute. Den relationen måste förankras på backen.

Sen är det så som jag skrev i min förra blogg häst folk och deras hästar, olika hästar passar för olika saker. En hopphäst som hatar att hoppa kommer du aldrig få ut max ur. Den kommer göra minsta möjliga för att få det överstökat. Det gäller såklart dressyr, western mm mmm.

Det hjälper alltså inte hur mycket din häst är hanterad om det har varit negativt för den. Du måste då börja om från början.
Hästar som anfaller i hagen är inga starka ledare de försvarar sin rätt att få vara i sin flock därför att de uppfattar människor som onda.

Vi står i dag i ett stall på en lösdrift där tre travare går. Således får vår häst som ny i flocken inte äta. Det tar upp till 1 år att få in en häst i en flock om den får vara utan nya hästar. I vilket fall som helst tar det minst 6 månader som minst.
Vi kan inte vänta på det. Vi ska få vår häst undersökt och sen fatta ett beslut. Som det är nu stöd fodrar vi morgon och kväll och varannan natt står hon i liten hagen med en minis och har fri tillgång på foder och vatten.

Det var en nyttig föreläsning för Hanna och mig. Mycket fick vi förklarat. Man ska lyssna på människor som kan och vet och vars åsikter är evidensbaserad även om det i bland gör ont i själen..

Vi måste alla erkänna att vi inte vet trots hur många år vi hållit på med hästar. Vi vet inte för vi kan inte fråga och får ett muntligt svar. Vi ka ställa en fråga till hästen och få ett svar, frågan är vad den svarade på? Ställde du rätt fråga i exakt rätt sekund? Att lära hästar veta hut genom att piska på dem eller allmänt sätta dem på plats är åt helvete.

Vad är då det värsta man kan göra mot en häst?
Att ta den från flocken eller ännu värre ta hela flocken från en häst kvar i hagen.
För hästen är det detsamma som en döds dom då den vet att lejonen kommer äta upp den. En skada som är svår att läka då den bär med sig den skräcken resten av livet.
Tur vi inte gör så med föl eller unghästar, men det gör man utomlands. Inget man tänker på när man importerar sin häst från Europa, Island eller USA. Åter igen mötte jag människor som köpt sin fina häst från annat land och fått ett ök istället för den fina häst man trodde att man köpte. Doping av sjuka hästar är vanligt förekommer som bekant även här.

Att ställa en häst ensam i en hage med motiveringen, den ser ju andra hästar är precis lika illa. Har du sett en glad häst som brallar ensam i hagen? nej de brukar stå helt passiva och vänta på att ett lejon ska se dem. Hur många hästar står inte så och väntar på döden i Sverige 2019, varje dag.. Får de sen för lite mat eller inte kan tillgodose sitt behov av att beta kontinuerligt kommer de fungera dåligt i en flock med tiden. De kommer vakat maten för mat är ett basalt behov och med fler hästar så betyder ju det ännu mindre med mat.

Vi pysslar om våra älsklingar men vi måste fundera på hur det blir för älsklingen. Utsätter vi den för obehag varje dag, ja troligen gör vi det. Vi är så olika, hästen är flockdjur och bytesdjur vi är ensam vargar och rovdjur.

Tänk också på att ALLA hästar är snälla för de kunde döda oss precis när de vill.

Men hästen är från Gud så den försöker älska oss.

Det finns en skröna om att man kan viska sin önskan i sin häst öra så når det direkt till Allah/Gud för hästen är Guds  sändebud på jorden.  Den bär oss genom oländig terräng, den klär oss(curlyn) den ger oss mjöl (curlyn) den föder oss, den värmer oss och den beskyddar oss.

Den ger oss frihet på sin egen bekostnad.








onsdag 27 mars 2019

Djurfri cirkus.



Förra året gick Trolle Rhodin cirkus direktör ut med att nu var Cirkus Brazil Jack, djurfri.
Alla jublade.
På det hela taget ett mycket lovvärt beslut. I år för övrigt är cirkusen också jämställd då det är lika många kvinnliga artister som manliga. Wow! ett mycket större och mer lovvärt beslut tycker jag.
För cirkus har alltid varit djur. Jag är dock tacksam och glad att man slutat med icke lantbruksdjur.
Men varför sluta med hästar och hundar?

I någon intervju säger Trolle att det nog inte är så roligt för hästarna när de måste stå på en parkering.
Helt sant.

Men....

Ingen funderar ens på hur det är för tävlingshästarna.

De flygs i trånga boxar över hela världen. De står i sockerbits stora hagar i bästa fall. De står i provisoriska stallar i bland bara tält.  De får sällan eller aldrig gå i flock pga. skaderisken.

Väl hemma på gården igen rids de för det mesta i paddocken övas timme ut och timme in i hoppning eller dressyr eller vad de nu förväntas tävla i för gren.
Jag tror faktiskt inte de har det ett dugg bättre än cirkushästarna, troligen sämre.
För det jag sett av bla. cirkus Wictoria tog de väl hand om sina djur. Hästarna betade precis utanför vårt fönster.
En kort session i manegen och sen ut igen. Visst det låg år av träning bakom, men inget hästen led av. Jag har sett hästar på tävlingar som gett upp och som glittret i ögonen slocknat på. Dock inte på hästarna jag sett på cirkus. De reser för övrigt bara 6 månader om året, tävlingshästar reser året runt..
Ankorna hade till och med egen hage med bassäng.


Jag hoppas Brazil Jack kommer till Örebro, ska gå på den cirkus för första gången sen jag var mycket liten.



tisdag 26 mars 2019

Två dagar i trädgården



Nu känns det att det är vår ute. Solen lyser och det är ljumma vindar.
Jag gick ut i går och i dag för att rensa bort böset efter vintern.


Det blir en hel del.

Men under alla vissna löv, ogräs och rester av kottar mm finns det en blomprakt som jag älskar.



Mest krokus men scillan är också på väg upp.
Några nya kompisar  har kommit.

 
 
Jag njuter medan jag rensar, man ser varje enskild liten blomma och deras skönhet.
 Så många snödroppar jag satt genom åren, men nu först kommer det en här och en där.

Jag trodde mina vintergäck hade försvunnit men de är fler än någonsin i år och på konstiga ställen där jag vet att jag inte satt dem!

lördag 23 mars 2019

Zigenare/Romer



Jag har aldrig sett ner på resande folket. Kanske ligger det i släkten?
Min farfars far upplät alltid lite mark till resande folket när de kom. Han tyckte synd om barnen och gav dem en höna eller två till middag. Som tack fick han liar och knivar slipade och kopparkitteln förtennad.

Pappa och mamma var vänner med en romsk familj i Motala när de var unga.

Jag hade romernas unga här för några år sedan. Alla trodde de skulle stjäla hela huset men inte en enda sak försvann.
Inte ens pengarna som låg framme.
Vi har så förutfattade meningar om så mycket.

Viss blev jag lite utfryst på grund av dessa barn men mitt hjärta blödde för dem.
De var artiga och trevliga tackade alltid för maten och tog alltid bort sin tallrik, det har då inte alla gjort som gästat oss.

Deras pappa Michael var en av de absolut intelligentaste människor jag någonsin mött.
Deras mamma skickar fortfarande god jul och gott nytt år hälsningar på mobilen.

Fina människor som hamnat utan för samhället och som har svårt att hitta in i detta samhälle som redan från början stämplat dem. Kalle Jularbo var resande, men vi älskade honom som svensk ändå.

När jag var barn och bodde i Storebro slog alltid redande folket läger på grusplan mitt emot vårt hus.
Vi barn var välkomna vid läger eldarna och vi lekte med deras barn. Jag satt i knäet på den gamle mannen och han berättade historier för mig. V hjälpte till att samla ved och vi sopade framför vagnarna. Jag tyckte det var kul för i vuxen världen på den tiden existerade inte barn annat än som tysta osynliga små vuxna. Vi fick inte fika med de vuxna. Vi skulle inte höras och hördes vi fick vi stryk. Vem som helst kunde skälla ut en som barn och jaga bort oss. men hos resande folket var vi välkomna och de respekterade oss och vi fick vara med.

Läste en artikel om Trolle Rhodin, han kallar sig resande för han är cirkus direktör för cirkusen Brazil jack. Såg att hans släkt härstammar från en prost i Markaryd men hans mamma är från Rumänien.

Skit samma han var med i Malou efter tio där framstod han som en känsligt snygg ung man med mycket intelligens och integritet.
En dröm prins... resande eller inte..





lördag 16 mars 2019

Mitt i nutiden. Tankar.


Ute kämpar våren att få grepp om vintern.
I Nya Zeeland kämpar människor att överleva terror dådet.
Att det skulle ske kunde vi alla förutse, men inte platsen.

I Stockholm exploderar en buss, inte vilken buss som helst en gasdriven.
Oj det kunde vi inte förutse. Kunde vi inte? Vi vet ju att gas är lättantändligt.
I miljöns anda glömde vi säkerheten.

Vad har de här sakerna med varann att göra?
Till synes inte alls, men om, -om finns?

Våra politiker står där och lovar mer och mer pengar till dem som jobbar, ju finare jobb desto mer pengar.
Villa skatten togs bort för den beskattade ju de rika för hårt nu får lantisarna betala medan gräddan susar fram på en räkmacka och får mer pengar.
Chefer som får sparken får miljon belopp.

ALLT HANDLAR OM JAG OCH PENGAR.

På andra sidan staketet står de gamla, de sjuka, de funktionshindrade, de handikappade, utlänningarna och de fattiga.

Vi släpper in horder med flyktingar många av dem muslimer. Muslimer som vill ha egna lagar, egna regler och som ser oss som sämre än hundar. Å vi undrar varför hatet mot muslimer växer, därför att med svensk modell behöver de inte integrera sig i samhället, inte lära sig svenska och vi försörjer dem, inte de rika i samhället utan de funktionshindrade, de handikappade och de fattiga.

Och där i Akallas centrum kommer den där snofsiga rikemansdottern/sonen i sin fina jacka och med sin telefon för över 10 000 kr. Där sitter de som inget har och med dagens politik aldrig kommer att få något, om de inte tar saken i egna händer.
Då finns det tre val. 1. Man jobbar skiten ur sig, om man nu kan få ett jobb....   2. Man börjar i drogsvängen och då går det fort med stålarna. Kan dock resultera i en resa till fritt vivre.
3. man stjäl från andra det man vill ha.

Och hela vårt samhälle förfasar sig. Jävla blattar vitt avskum.. skällsorden är många men INGEN tänker ett steg till och frågar sig varför?

När klyftorna i samhället växer, växer hatet mellan grupperna.
Där sitter de rika och de som haft hjälp att komma dit de kommit.
De som myglar med lägenheter, pengar och andras sparpengar.
Samt inte att förglömma politikerna. Dessa politiker som med år tionden har allt mindre kontakt med verkligheten. Visst de gör studiebesök i Fittja, Rosengård mfl ställen där de gläds över initiativ kraften i områdena. Men tittar inte bortom det som fungerar. Jag har åkt taxi med en man som var domare i sitt hemland men hans examen gällde inte här. Jag har träffat unga läkare som utbildat sig i Iran eller Irak på gymnasienivå de jobbar här.... det är skillnad på folk och folk...
Tänker att chefen för USÖ emigrerar och får jobba med att skura toaletter i Iran??? Ingen kollar vad hen kan.

Klyftorna växer och adel borgare och rika bönder gnäller över att de får bilarna stulna att ungarna rånas....
För helvete svaret är inte fler lås svaret är FÖRDELNINGS POLITIK.

Det är likadant i hela världen och vi gnäller över terror attentat.
Vänster extremism höger extremism.... hat mellan grupper för fan.

Att muslimer skulle få betala för vad Akilov gjorde var självklart, frågan var bara var och när. Hatet växer...
Vi importerar Is krigare och radikala grupper och lever i ständig skräck, när sen någon fått nog gnäller vi.
Nej! så går det. Det kommer alltid finnas människor som vill ta saken i egna händer när ingen annan gör det.

Tänk bara på alla våldtäkter, som inte ens går till rättegång och om de gör det aldrig straffar gärningsmannen.
Hur länge ska hatet få växa innan något händer?

Folk har fått nog av bilbränder, våldtäkter, rån och droguppgörelser.
Ingen har tittat bakom ingen gör något.
Vad hjälper det med lagskärpningar om det aldrig går till domstol?

Vad har allt detta med bussarna att göra?
Tänk själv.....
Eller jag kan hjälpa dig.

Ett skott i tanken på taket och puff..
Om någon skulle stå i garaget mitt emot resecentrum och skjuta in i taken på bussarna när de rullar ut från rese... rätt många bussar rätt många döda...

Varje dag rullar dessa bussar i våra städer som rullande bomber. Förloppet är skrämmande snabbt.

Så vi bygger virtuella hinder så de inte kan åka på fel gata...

Varför tänker ingen?

Och där står miljoner ungdomar i alla världens länder och skriker om miljön.
Jag undrar vem ska rädda jorden? Det kommer att bli vi som är fattiga. De rika hittar alltid genvägar -maken kör sten behöver en suv...

Vi får nu veta hur ryssen spionerar på oss, hur nära vi är ett krig.

men herre gud vi lever ju i ett inbördes krig. Invandrare mot svenskar, fattiga mot rika, friska mot sjuka och gamla mot unga.  f-kassan, af och socialen mot alla...

Det vill de rika och politikerna inte ta tag i  -titta ryssen kommer....
bild från rysk turist sida.
 
Och medan vi läser och hör om ryssen blir Gudrun 92 rånad i sitt hem och misshandlad, Isak 14 blir av med jackan och mobilen i centrum. Och Hassan skjuts på öppen gata för att någon trodde det var någon annan.. men det var det inte.

På kammaren sitter någon ensam lågutbildad mobbad kille i 30-års åldern och låter hatet växa. Han har flera kompisar i Sverige och andra länder. Kanske brevväxlar han med Breivik eller Akilov, vem vet? men resultatet kommer vi känna igen. Och vi oroar oss för Kinas telefoner och vädret som växlat sen jordens begynnelse. Pang...

Ute kämpar våren mot vinterns grepp. Inne surrar nyheterna, efterlyst, veckans brott och brottsjournalen allt som händer på behörigt avstånd, där vi sitter med kaffet och kakan. Det händer ju aldrig mig, ....eller kan det göra det?

Under en sopsäck i parken sover en uteliggare sin sista sömn, i en trappuppgång sover en Afgansk ensamkommande ungdom/ung vuxen för att han inte har någonstans att bo men får studera gratis i Sverige.
I ett skitit förråd sover en annan ung drogande människa som inte kan få hjälp av samhället och bredvid ligger en psykiskt sjuk som inte passar in någonstans eftersom hon både är sjuk och drogar.

 Ingen i samhället känner ansvar.

 INGEN I SAMHÄLLETS FINA SALONGER TÄNKER ENS EN TANKE PÅ DESSA.

MAN HAR FULLT UPP  MED ATT TA EMOT IS KRIGARE SOM HALSHUGGIT OCH STYMPAT EUROPEER. dessa stackars traumatiserade odjur som är tickande bomber.

Men våra egna olycksbarn får skylla sig själva. Mitt hjärta brister...













fredag 15 mars 2019

Greta effekten


En liten flicka med aspberger syndrom( en diagnos inom autism spektrum tillståndet), sitter på fredagar utanför riksdagen och demonstrerar mot klimatet.
Plötsligt är hon överallt, på klimatkonferenser i tv osv. Nu nominerad till Nobels fredspris.
Fantastiskt. Alla världens ledare lyssnar på henne.
Dessutom är det i dag skolstrejk för klimatet över hela världen, man talar om Greta effekten.
Plötsligt lyssnar alla på en aspie.

Övriga autister i världen unga som Greta eller tonåringar eller unga vuxna blir dagligen behandlade som utvecklingsstörda utan egenvärde.
När man söker jobb får man förslag på att gå i dagligverksamhet.
Skulle någon verkligen föreslå Greta att gå i daglig verksamhet när hon gått ut skolan?

I skolan lämnas de utan hjälp och stöd. En hel grupp människor som har resurser precis som Greta, men ingen tar dem till vara.

Jag var på en föreläsning i går med en flicka som har Aspberger, hon berättade om sitt liv och om människors oförstånd.
Hon fick veta att hon aldrig skulle bli något, att hon aldrig skulle kunna bli kär, att hon aldrig skulle klara sig själv.
Hon har spräckt det med råge hon kan allt inklusive resa världen runt ensam.

Vi har så många förutfattade meningar om autism. Myndigheter som säger sig veta förstår inte heller då de ser dem som en klump alla med lika problem.
Men så är det inte. Autism är ett vitt begrepp som man världen över försöker få grepp om. Det är svårt för det går igenom alla samhällsklasser alla tillstånd och alla olika personligheter.

Från den utvecklingsstörda dreglande ungdomen omedveten om sin omgivning till Nobelpristagaren i något svårt ämne. Eller tror du verkligen att en människa orkar vända på alla molekyler i 40 år utan att ge upp utan att ha en hang up eller som det heter ett specialintresse för just det dvs en diagnos inom autism.

Vi hurrar för dem som lyckats, men lämnar så många bakom oss som aldrig fick en chans.

Många av de ungdomar jag träffade i går har inte fått någon hjälp allas i sina skolor. Skolor som har specialklasser för autister, skolor som borde ha kunskap om dessa barn. Kanske har Greta haft tur som fått hjälp i skolan troligen beror det på att hon har två mycket kända föräldrar. Men alla andra med  vanliga föräldrar som helt enkelt inte orkar ta strid för allt.

Störst problem blir det på gymnasiet. Om man ens kommer dit. Många unga får ingen hjälp att klara grundläggande kunskaper och få ett godkänt betyg i något ämne över huvud taget.

Tjejen i går var högpresterande och klarade skolan med högsta betyg och studerar på universitetet både i Örebro och Stockholm. Hon har ändå haft en tuff kamp i skolan men hade förstående lärare som lät henne vara inne på raster och läsa ensam i klassrummet. Själv gömde jag mig bakom gardinerna i skolans bibliotek på rasterna. Nej jag har inte en diagnos inom autism jag var bara helt slut i skolan.

Så kommer arbetslivet, för 20 år sedan fick man hjälp. Man fick arbetsträna man fick lönebidrag och man fick hjälp ut på arbete och det var okej om man inte klarade av att jobba heltid.
Idag kastas många funktionsnedsatta ut i ingenting. Försäkringskassan skickar bara hem ett brev att de förmodas vara helt arbetsföra 100%. Vilket innebär 0 i inkomst och man får ligga föräldrar till last. Föräldrar som grät igår föräldrar som tappat all tro på Sverige. Ungdomar med autism har rätt till eget boende. Jaha men utan inkomst får man ingen lägenhet.
Så mycket var den rätten värd.

Och i detta kölvatten kommer rasismen. Jag kan känna den själv.
Hit kommer invandrare som har förtur till utbildning, lägenhet och jobb. Instegs jobb, nystarts jobb gud vet vad allt heter.

Men en ungdom med autism lämnas därhän.

En mamma var förtvivlad hennes ungdom jobbade 4 timmar i veckan. Kunde inte äta dagen före av nervositet och låg utslagen och sov i två dygn efteråt. Fullt arbetsför?

Det människor inte förstår är att autism först och främst betyder en svårighet att interagera med andra människor i synnerhet i stora grupper eller i röriga miljöer. Man anstränger sig till det yttersta för att vara som alla andra. Vi är ju flock djur och avvikande beteende medför utestängning och mobbing.
ALLA barn i går har eller är mobbade. Både i skolan och på sina arbetsplatser.

VUXNA MÄNNISKOR SOM KRÄNKER EN SVAG UNG MÄNNISKA vad fan är det för mänsklighet den människan beter ju sig sämre än ett djur.

Jag hoppas Greta effekten också kan öppna ögonen på vuxenvärlden för dem med autism diagnoser.
Kan Greta så kan alla med rätt stöd och hjälp.


Kanske borde vi sätta oss utan för riksdagshuset och demonstrera varje dag för funktionshindrades rätt i samhället, för de handikappade, gamla och sjuka. Vi är en glömd och försakad grupp.
Till dem som jobbar ger vi fler jobbskatteavdrag medan vi andra faller utanför samhällssystemet utan pengar till tandvård utan pengar till det nödvändigaste ens en gång.
Hade jag varit ny svenska hade tandvården jag ska på i dag kostat 50 kr. Min tand gick av i går kväll och nu ligger nerven blottad, jag har ont men får troligen betala så där 3000 kr för besöket och hjälpen.



Jämlikt samhälle.... för vem?

söndag 10 mars 2019

Liten tuva stjälper ofta stort lass


Jag är tillbaka på ruta 1. Hanna är sämre än för 4 veckor sedan magvärk och ångest.


Sonens flickvän är fosterhems placerad norr ut. Erik har varit jätte orolig för henne.

Och så vidare.... i evighet.
Jag kan inte sluta undra om det faktiskt är Lillys G fel som i början på 1990-talet la en förbannelse över min arbetsplats och alla dem som jobbade där. Hon var medium och ond.
Livet har drabbat oss alla hårt. En blev alkoholist helt oförutsägbart, en fick svåra ledsmärtor, en annan cancer osv.

Så mitt i allt får jag en resa ner i helvetet igen.
Jag orkar ingenting. Alla i familjen skriker åt varann och vi gråter i kapp.
Pappa lovar dagligen att aldrig mer säga något. För varje gång han säger vad han tycker brister dottern i gråt.
Kanske för att han gillar att provocera.

Vi mår skit.
Hästen ser glad ut men har magrat av. ikväll löste vi det med stallägaren.
livet går vidare, eller gör det verkligen det?
jag upplever att jag fastnar i tid och rum orkar inte ens tänka framåt.

Jag vill faktiskt inte var med längre, vill bara dra ett täcke eller en mjuk filt överhuvudet och vänta tills allt ordnat sig. precis som jag brukar göra när det är läskigt på tv, eller byta kanal en stund.

Det konstiga är att jag kan titta på hemsökta hus men skakar av skräck när jag ser morden i Midsomer.
Jag fastnar framför tv:n glor på ambulansen, sos djur, sos västkusten, veterinärerna och djursjukhuset mm mm och ser men ser ändå inte. Annars är det anicent Aliens  och Curse of oak Island.

Det är så jag drar täcket över huvudet, dessutom somnar jag oftast som bäst i soffan framför något program jag känner igen rösterna i. Att sova på natten är hopplöst , för då kommer alla tankar. Hästen, huset, ekonomin, pappa på jobbet hur går det? Hur mår sonen och hans flickvän? Hur ska det går för min dotter med hennes diabetes som aldrig är bra?
ska hon få något jobb innan alla pengar är slut? Jag har också på sistone funderat på hur det kommer att bli för mig som gammal. Jag är snart 60 år, det knallar på och jag kan inte fatta det.

När det är som värst i huvudet går jag ner i köket och sätter på en kopp kaffe och läser eller lyssnar på en ljudbok, i bland är jag vaken när sonen går till skolan.


Jag var på väg att må bättre, men så blev det så mycket runt människor som står familjen nära.
Det har varit många turer med hästen. Köper aldrig mer häst om vi inte har ett eget stall att ställa den i.
Vilken tur vi inte köpte hästen vi skulle tittat på. Att stalla in en häst är inte lätt och att söka stall till två måste vara omöjligt.

För att läka från en utmattnings depression behöver man lugn och ro. Huvudet fungerar helt enkelt inte när det är rörigt.
Jag har haft ont i bröstet och konstig hjärtrytm i två veckor ibland är pulsen nere på 50 slag i minuten i bland fladdrar det bara och gör ont i bröstet. men jag lever ju än så det kan inte va så farligt.

Inget är roligt inte ens mina frön som jag borde skolat om.
Familjens röster gör mig galen så jag kan inte ens äta tillsammans med dem.

Men det är en morgondag i morron också och då är alla ute ur huset och jag kan koppla av, om jag nu kan det med hästtäcken på tork i vardagsrum och hall. Vi har på nytt en hög med hästskit innan för dörren...

Jag kanske ska städa som terapi?

söndag 3 mars 2019

Häst folk och hästar

Samira 2018


För många år sedan skrev jag ett blogg inlägg om min pappa. Jag hänvisade till hästar och jämförde hur vi behandlar våra gamla kontra hästarna.

Det är lika illa nu -för hästarna.

Åker förbi travbanan där står hästar utan mat och utan vatten ensamma i var sin hage. Apatiska.
Några försöker hitta något att äta desperat i den leriga hagen.


Jag vet inte om människan glömt vad hästar är -flockdjur.
Hästar behöver tillgång till mat 24/7. de måste äta kontinuerligt för att må bra och hålla värmen.
Det är vårt ansvar.

Vi har genom åren mött så många konstiga hästmänniskor att jag tappat räkningen.

Den första konstiga häst människa jag mötte var en man som jobbade på ett ridläger jag var på.
Hästen ville inte hoppa. Så J satt upp piskade hästen över hindret flera gånger.
När hästen som hette Cilla äntligen kom in i stallet satt en vass sten inkörd i hoven långt, långt in....
Hon var obrukbar flera veckor på grund av hälta. Hade man tittat på hoven hade man kunnat avlägsna stenen innan den satt som berg.

En ponny på en ridskola vi gick på frös rätt som det var mitt i rörelsen och fick sparkar i sidorna och flera hårda slag av spöet.
Vi föräldrar sa tillslut ifrån, varför ska man lära unga ryttare att slå en ponny?
Vi tjatade så att man tillslut tog ut en häst terapeut som konstaterade att ponnyn hade kot fel i ryggen.
Dess rygg klarade inte alla lektioner dag in dag ut, den såldes till en lätt liten flicka som fick en fantastisk ponny.

En annan häst sa man var lat och hade hittat på en ny strategi den blev halt 10 min in på lektionen, den fick också spö.
Men så en dag tröttande eleven och fick en annan häst. Jag gick in i stallet och såg den skaka av frossa. Jag framförde det till ridläraren och de tog ut en veterinär som konstaterade borrelia.

Hästar är flockdjur men passar inte in i alla flockar vi sätter dem i.
Men i det vilda går de bara till nästa flock, hos oss har de inget val.

Vi har en häst som inte kan vara själv. Hon blir fullständigt hysterisk. Hon står nu i nytt stall men kommer inte in i flocken och får således inte äta. Vi åker dit två gånger om dagen och stöd fodrar. Vi hoppas det löser sig men om det inte gör det måste vi flytta henne -igen. Hon var rund som en boll när hon kom men efter 2 veckor syns revbenen..
Vi ökar kraftfodret och ger lite havre tillsammans med 8 kg hö. det finns gräs i hagen så vi hoppas det räcker. Gör det inte det måste man agera.

Men det är vårt ansvar att ta hand om vår häst. Hon måste lita på oss.
Hon är fantastisk och har en sån djup tillit till Hanna.
De kommunicerar och förstår varann bättre än vi i familjen förstår varann.


Som ägare måste man kunna läsa en flock, går de tillsammans eller låser några hästar andra hästar?
Jagar de varann eller bara en häst?
Har alla möjlighet att vila, äta och dricka?


Vi mötte en annan häst människa som frågade min dotter hur mycket hon kunde göra med sin häst.
När svaret blev som det blev tyckte hon att vi skulle slakta Samira.
Men Samira är en del av vår familj, en vän, en trogen vän som sprider kärlek och värme omkring sig. Man slaktar inte farmor för att hon inte längre är till nytta.  Eller vi kanske snart är där??

Varför har hästar sämre status än hundar?
Varför tycker vi det är okej att misshandla en häst men inte en hund?
De flesta tar hand om sin hund, borstar den matar den och går ut och går med dem.
Men en häst kan vi stalla in varje natt utan att kolla varken ben, fötter eller hud.

Jag har mött människor som har häst men de rider inte och de hälsar inte på sin häst. Den går inte att varken rida eller hantera varken i flock eller enskilt. En gång mötte jag en fjording som var dåligt inriden. Den var stor och grov och skenade gärna och kastade av sin ryttare.
Jag mötte den en vinter då den stått ensam i hagen i tre månader.
pälsen var tovig och det hade frusit till is i man och pannlugg.
Den var förtvivlad. Förtvivlat ensam och lämnad, som straff för att den skenat.

Jag red den faktiskt en sommar i hagen den var envis men lyssnade tillslut när de förstod vad jag ville.
Den såldes som arbetshäst i skogen till en sur gubbe. Måste varit värre än döden.

Alla hästar förtjänar kärlek och omtankar. De har ett vidare känsloliv än vi och förstår mer än vi förstår. De läser dina tankar när du tänker dem.

Jag var på ridläger en gång och blev biten i ryggen. Jag grät mest av rädsla då min mamma skrek som om ryggen var borta. Hästen jag då red hette Jasmine och vi hade en fin kontakt, när jag grät slet hon sig och kom fram till mig torkade min tårdränkta kind med sin mule och gick inte att ta bort från mig.
Jasmine 1993

Hästar bär våra hemligheter. Hur många tjejer och killar har inte viskat sin förtvivlan i en ponny man?

Ta hand om din häst och om den är ouppfostrad lär den då att vara en trevlig häst. Gör det men låt den inte gå ensam utan ditt sällskap för den förstår att du ratar den men inte varför.

Jag har också noterat att hästar vars människor bryr sig om dem stiger i rang i sin flock.

Sen är det här med travarna, folk säger att de är hanterade från tidig ålder, visst men är de omhändertagna med kärlek som familjemedlemmar? Nej jag tror inte det, de flesta tävlingshästar är bara en sak som skall hjälpa ägaren nå ett mål.
Lätt utbytbar om den inte presterar.
Hur många hoppälskande hästar tvingas gå dressyr och omvänt? Vill din ponny/häst det du vill göra?

Är det inte detta en häst ska få njuta av också långa ritter i skog och mark.



OBS: hästarna på bilderna har inget att göra med texten.