jag

jag

fredag 3 maj 2019

Shopping, tillverkning och miljöhotet och lite till



När jag var barn skilde man på själslig rekreation och handling/shopping.
Själen fick sitt i kyrkan om söndagarna eller i naturen(hemma hos oss).
Handlade gjorde man när man slitit ut sina prylar/kläder, eller så sydde man om eller lagade.

Idag är shopping ett sätt att trösta sig, att koppla av. Det har gått så långt i vår sönder stressade värld att människor lånar pengar för att kunna handla, somliga långt över vad de klarar av att sen betala tillbaka.
Man får i dag en status på grund av det man köper och har.
Så var det inte förr, då fick du din status utifrån sitt kunnande och sin person.

Vad är det vi shoppar?
Kläder, smink, parfym kroppsgrejer.
Men också inredning, smycken bilar och andra status prylar.
Utanför husen ligger det spa, pool eller dyra bilar. Kanske en fyrhjuling, en båt en mc eller en jänk. Allt som höjer statusen. Så andra kan se och förstå hur bra man har det.

Förr kunde man åka till grannstan och hitta ett helt annat utbud. Nu kan du åka till Gaborone och ändå hitta samma skit som i affärerna hemma. Allt är globalt.

Under min studietid ansågs multinationella företag  vara ett skälls ord, idag är det inte det längre. Vi ska känna igen Ikea, H&M vart vi än kommer i världen.

Trist.

När jag var barn köpte vi mina kläder i Motala eller på Barn garderoben i Vingåker, i små privata affärer med ett visst begränsat utbud.

I dag säljs det samma kläder till mycket små barn som till vuxna, det vill säga string trosor BH mm. Fanns inget annat till barn förr, än mormors trosor och allt var anpassat till barn. Inga utmanande kläder till mellanstadiebarn.

I dag kan man köpa kläder till sina telningar som lika gärna kunde vara till någon som går på gatan och säljer sex.
Sen undrar man varför barn blir behandlade som vuxna av k**a män....

Men nu står vi inför en ny tid, som jag tror ingen ser än.

Stadskärnorna utarmas och det mesta man kan köpa där är mat i alla restauranger med uteservering. Kläder i några få butiker.

Stan som shoppingcenter är föråldrar, dessutom finns inga parkeringar och vem vill släpa alla kassarna på bussen eller till fots?

Vi åker idag till Gallerior som A6 i Jönköping, Marieberg i Örebro eller Mall of Scandinavia i Stockholm, den sist nämnda den nyaste och största. Men det är i princip samma kläder och affärer där som i varenda stad i Sverige.
Så vad ska man dit och göra? Ja det skulle ju vara för Disneybutiken.

Nu börjar klimat debatten ställa om vårt shoppande. Vi ska köpa begagnat. Men först måste ju någon har köpt det nytt...
Så vissa får köpa nytt andra får inte...

Vi ser också trenden med allt mer nät shopping. Paket tycks ju ändå komma fram eftersom Postnord gör sig vinn om att paketen kommer fram på bekostnad av breven...

Nät handeln gör varje månad nya rekord.

Man ser resultatet på Marieberg där affär efter affär får stänga igen.
Vill vi ha det så? Vill vi sitta hemma och köpa allt vi behöver från smör till bil?
Den nya miljötrenden kommer ta död på shoppinggalleriorna.


Galleriorna har tillfredsställt många behov och begär. Vi åker till shopping istället för till kyrkan/naturen/släkten.
Vi tröstar våra själar genom mer konsumtion.

Regeringen lovar rädda välfärden vi talar om ökad sysselsättning, bättre lön.... vi talar om så mycket men det är absolut inte relevant idag.

Vi kan inte både hålla hjulen snurrande och köpa begagnat, vi kan inte både rädda miljön och öka sysselsättningen.
Vi kan inte både köpa och kräva högre lön samtidigt som vi skriker om miljön.

Ska miljön räddas måste vi börja med att köpa lokal producerat både mat, kläder, möbler och fordon.
Då måste vi ha ett fungerande jordbruk men det vill EU montera ner de vill att tillverkningen ska ske i Europa inte i Norden.

Om vi nu ska trygga högre löner vem ska då få de högre lönerna? det är ju arbetarklassen som har det sämst och de är de som jobbar i tillverknings industrin, som ska bort..

Vi talar om rättvis fördelning. Ja nästan alla kläder vi köper i Sverige tillverkas i Kina, Taiwan, Afrika och gamla öst stater. Slutar vi att köpa kläder så har de i tredje världen ingen inkomst...
Om vi slutar importera tomater från Spanien så blir ju de lidande som odlar tomater där.

Så hur ska vi göra?
Vi har ett fantastiskt jordbruk som levererar fina råvaror utan bekämpningsmedel och gifter men det konkurreras ut av billiga matvaror från Europa fulla av gift och bekämpningsmedel plus att de åkt långt och skördats för tidigt och egentligen är smaklösa.

I Opinion live skrek man över hur illa det är med nationalism, usch och fy, men ska Sverige överleva som nation måste vi tänka Sverige först, för ingen kommer i slut striden om konsumtionen tänka på oss.

Det kommer bli ett jäkla liv framgent. Ska vi ha en levande landsbygd och svensk mat på bordet måste vi köpa svenskt,
annars går svenskt jordbruk i graven. Vi har sett Saab dö, svenskt stål, svenska möbler och svensk tekoindustri.

Allt hänger ihop allt är globalt men vem vinner på det? stolarna jag köpte på Jacobssons möbler hette Örebro för att Jacobsson döpt dem till det men de var tillverkade i Malaysia av uruselt trä med färg som flagade av andra dagen.

Vår design har världsklass och en hållbarhet som sträcker sig över generationer. Jag tänker på Carl Malmsten....

Det vi i Sverige gör, gör vi världsbäst. Men det kostar. Vi vil verkligen inte ha något val i framtiden utan tvingas köpa skit från utlandet och se miljoner människor i Sverige arbetslösa? För om jordbruket läggs ner, industrin vad ska vi då arbeta med? alla kan ju inte sitta på kontor eller ha ledande poster i regeringen.

Det är så lätt att säga saker att lova det man vet att man inte kan hålla.
Vi kan inte behålla välfärden och samtidigt rädda miljön. För att rädda miljön måste vi skära ner på konsumtionen och då blir folk arbetslösa antingen här eller någon annanstans.
I detta kölvatten kommer ännu större klassklyftor.
Vilka får betala denna omställning? jo de på samhällets botten, sjuka gamla.... och arbetarna. Å andra sidan vad ska vi med ingenjörer till om vi inte konstruerar något?

Vad vill EU att Sverige ska bli?
Ett turist mål för norra Europa, men det kan vi inte leva på.
De vill utjämna världens befolkningen 80 miljoner Afrikaner vill till Europa ett Europa som fått nog av invandring, de vill att vi tar emot fler. Visst vi kan som en politiker sa skövla skogen och bygga flyktingförläggningar och så blev Sverige muslimskt. Om en generation till så är det fler invandrare i Sverige än svenskar. Vill alla ha det så, så är det okej. Men om man tittar på tv från England så förstår man att det aldrig kommer fungera. Där har man en gigantisk kriminalitet, utanförskap, självmord, en hel generation ungdomar som aldrig kommer in i samhället.

Vi måste förstå att islam är en expanderande religion inte som svenska kyrkan som avvecklar sig själv. Muslimer är inte sekulariserade.

Var är VI och vart är VI på väg? Vad vill Sverige och svenskarna. Vad politiker och EU tycker är helt åt helvete.
Vi kan aldrig bli globala med ett land en nation ett språk och en regering hur gärna några vill det. Vi är och förblir olika med olika tänk och olika känslor präglade av vår kultur och jo Sverige har en kultur även om det influerats av andra genom år tusenden men aldrig utplånats av någon vilket vi nu riskerar när allt ska vara lika. Politiker som strävar efter att islamisera Sverige med minareten moskéer och utsuddande av det som vi tycker är svenskt som skolavslutning i kyrkan, luciatåg och midsommar fylla.

Låt gärna invandrare komma men låt dem bli svenskar och låt dem göra som svenskar utomlands hålla sitt hemma.

Sverige måste få vara svenskt liksom Iran måste få vara iranskt. Vi måste bejaka olikheterna inte likrikta allt.
Men i dessa tider måste vi bli nationalistiska i en positiv bemärkelse bevara det svenska, traditioner och kultur.

Bevara svensk mat och svenska produkter. Det är faktiskt miljövänligast. Köp det som tillverkas nära och som håller flera generationer. Låt det bli omodernt att byta inredning och tapeter mm som andra byter trosor.
Låt det bli skamligt att renovera sönder hemmen och byta bil titt som tätt. Visst det håller hjulen rullande och fixar begagnat till de sämre lottade men för miljön är det förkastligt.

Ta tillbaka hedern att du ses som den du är och inte det du har.

Låt framför allt umgänget prioriteras för vad är viktigare än samtalet?


Shopping i all ära men själen läker inte av en tom plånbok och mer på hyllorna.

Livet är så mycket mer än prylar och status. Det förstår man när det svajar med hälsan.











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.