jag

jag

torsdag 20 augusti 2015

Flyktingkaoset och hur man löser det.

På sista tiden har jag besökt två statliga verk, försäkringskassan och arbetsförmedlingen.

Att komma in på f-kassan eller Af och se alla dessa nya svenskar med tolkar och halva släkten i väntrummet, med barn som springer omkring är beklämmande. Hur har man tänkt att dessa människor skall få ett arbete om de inte ens kan språket?

Förnedring att utsättas för detta när man inte förstår. Systemet är också ruttet, eftersom många nya svenskar inte förstår ordet kö har man löst det så på Af att man får stanna på mattan(som en hund) vänta tills någon kommer och frågar vad man heter, skriver upp det lämnar lappen till någon annan.
Som sen ser till att "rätt" handledare får din lapp och kan säga ditt namn rakt ut i ett myllrande folkhav med ungar och allt, med andra ord får man vara glad om man hör sitt namn.
I mitten av detta sitter folk och försöker logga in på sina sidor och söka arbete på datorer.

Det behövs en ny myndighet.
Om jag får bestämma;
Migrationsverket tar emot. Sätter ut dem i kommunerna och lämnar över till resursverket.

resursverket är en myndighet som består av f-kassa, skola (SFI) elementär sjuk/psyk och tandvård.
Samt socialtjänst, förskola för barnen, och integrations grupp. Allt i samma hus.
Sistnämnda grupp skall lära de nya svenskarna våra regler, lagar och se till att de anpassas till samhället. Detta skall börja så snart man hamnat på förläggning alltså inom 3 dagar.
Förläggning skall bara vara ett ankomsthotell max en vecka där.

Alla i familjen skall gå igenom detta alla, från barn till mormor.

När man kommit så långt att man förstår Sverige och svenskarna och kan språket hjälpligt skall man ha en praktikplats bredvid någon med samma språk som man själv talar.
Förslagsvis åldringsvården, städning, sjukvård eller inom det yrke man hade när man kom hit.
Hela tiden skall man läsa svenska och samhällskunskap.

Vi ska vara mottagande men också ställa krav. De ska integrera sig i samhället, samhället skall inte göras om efter dem.

När man klarar att förstå och tala svenska skall man slussas ut i arbetslivet via en särskild arbets/praktikförmedling. Ingen skall behöva möta en myndighet utan att först förstå systemet och språket.

Jag tänker att när man fått sitt första riktiga jobb så är man självförsörjande svensk och kan möta det svenska myndighets Sverige.

För att möta den nya anstormningen skall varje kommun bygga ett område med resurscentrum i mitten och bostäder runt omkring, eller så använder man gamla miljonområden. Jag tänker att dessa människor skall komma till något ordnat.
Det ska finns dagis för dem bara och fritidsgård. Jag förstår om man tycker att det är segregation och så måste det vara först. Målet är att man ska ut därifrån så fort som möjligt.
Bort med alla flyktingförläggningar där man har 3 kvm och bor som packade höns med människor man inte känner. Bygg/bygg om lgh till varje familj.

Ensamkommande flyktingbarn får integrerade lgh i området med personal, alla barn skall ha minst ett rum för eget bruk.

Det skall göras klart från början att de skall in i samhället, inte bli en subgrupp i dess utkant.
Om man kan slippa alla dessa tolkar så skulle resurserna kunna utnyttjas bättre tok på plats där de bor och där de skall vara större delen av dagen. Man kan då utnyttja tolken mer effektivt.

Man uppmuntrar dem sen att spara och försöka få ett eget hem med egna möbler.
När det sen är dags erbjuder staten microlån till bohag och ny start.


Skolgången skall börja när de förstår språket och kan tillgodogöra sig undervisningen, ingen skall behöva missa skolan pga att de inte förstår vad som sker eller sägs.
Då blir skolorna lugnar också.

Nu talar jag bara om flyktingbarn men självklart skall alla barn få en undervisning på en nivå de förstår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.