jag

jag

fredag 20 mars 2020

Corona -en förklädd välsignelse?


Vi matas nu dagligen med nya skräckscenarion. Så många sjuka där, så många döda.
Städer, länder hela kontinenter som stängs ner. Det är meningen att varutransporter ska gå igenom, det är meningen att vi inom EU ska fortsätta handelsutbytet inom unionen. Men såklart skickar inget land nya munskydd till andra länder om man behöver dem själv.

Vi har drygt 500 intensivvårdsplatser i Sverige idag mot ett par tusen i början på 90-talet. Försvaret kan skaka fram ytterligare 30.
men vi befarar att det bara i Stockholm kommer behövas ett par hundra upp till femhundra intensivvårdsplatser. Då måste vården prioritera, ska gamla Hulda få ligga kvar i respiratorn eller kvävas till döds? Kanske jag som har astma och är halt och lytt får dö för att Lasse 22 ska få leva. Okej för mig men vad tycker mina barn min man... Lasse 22 har kanske inga barn än. Vem ska ha rätt att leva? Ska finans mannen få leva på bekostnad av Muhammed från orten? Kan man köpa en plats med mutor? allt kan ju hända i kris.

Mat hyllor gapar tomma i affärerna. hela turist näringen hotas av nedläggning samt restauranger, affärer, flyget, rederierna.....

Vi förväntar oss att folk som misstänks vara sjuka själva ska sätta sig i karantän. Vi isolerar våra gamla. Vi skrämmer ihjäl folk. Varför? Å andra sidan sägs det att bara gamla över 70 år och dem med andra sjukdomar riskerar att dö, varför då leva sån rullan som vi gör?Inte ens sjukvårds personalen testas för corona.

Varför får folk inte gå ut?
Det måste väl ändå vara det bästa att i dessa tider gå ut i frisk luft.

Vi är rädda därför att vi inget vet om just detta virus.
Det är ett sarsvirus men ingen vet egentligen hur det beter sig.


Varför tycker jag att detta är en förklädd välsignelse?
Jo för hade någon berättat detta för ett halvår sedan (någon gjorde det i vår riksdag och fick noll uppmärksamhet, många var inte ens där) hade ingen trott på detta.

Ingen människa hade trott att gatorna i Rom skulle vara tomma att stränderna i Kalifornien skulle vara öde. Att folk dör av virus och influensa det vet vi, det gör de varje år. men att vi inte skulle klara av att hantera det, det trodde ingen.

Så varför är vi så oroliga? För att vi inte längre kan hantera ett större antal sjuka så vi försöker sprida ut de sjukaste över tid. Därför uppmanas folk att stanna hemma trots att de är friska.

Vad är det vi gjort?
Vi har skapat ett beroende av andra länder. Vi har inte komponenter till industrin, för de tillverkas i Kina. Vi har inte mat viss mat har tagit slut på sina håll. I något sorts vansinne hamstrar folk toalettpapper, en av få saker vi tillverkar i sverige.

Hur mycket tror folk att de ska skita under de 14 dagar de sitter i karantän?
Fick höra att folk fyller kundvagnar med toapapper och stjäl från varann när man vänder ryggen till.
Toapapper, det kan du klara dig utan. man kan torka sig i stjärten med tidningspapper men inte spola ner det. Man kan inte heller spola ner hushållspapper, bara så du vet. Man kan tvätta sig och torka med en bit gammalt lakan och sen slänga det. Men har du inget att äta spelar det ingen roll.


Vi har inget försvar om ryssen kommer. Vi har ingen mat i händelse av krig, vi har absolut inga sjukvårdsplatser.

Så vad har corona lärt oss?

Att inte förvänta oss att vi ska få det vi beställer från andra länder om något sker, ett krig eller en ny pandemi. Att vi inte vet vad vi ska hamstra. Våra politiker har alltså trott att bara vi är med i Eu så är allt löst. Vi behöver ingen sjukvård, ingen mat ingen egen tillverkning. Världsekonomin går runt på besöksnäringen och matserveringar.

Jag glömmer aldrig paret de intervjuade i tv som var på väg till Teneriffa, man måste leva också våga lite. Nu sitter de fast där i karantän alla de som reste fast det fanns ett virus som spred sig fortare än vi hinner nysa i hela världen. Hur korkade är våra landsmän?

Hur går vi vidare från det vi nu vet?

Vi måste förstår att industrin måste ha ett större lager. Vi måste fundera på hur vi ska ställa om industrin vid en katastrof.
Vi behöver faktiskt betala vår sjukvårdspersonal så de stannar i Sverige. Det va rätt tjockt på perrongen till tågen till Danmark många var sjukvårdsanställda där.

Vi måste inse att vi behöver tillräckligt många vårdplatser och att det måste gå att fördubbla antalet i händelse av krig eller pandemi. Förr fanns det skydds rum med extra vårdplatser under sjukhusen, vart har de tagit vägen? Vi behöver ett starkt röda kors eller en organisation som kan rycka in och avlasta vården. Ett civilförsvar med vårdutbildning, första förband, städning, matning allt runtomkring jobb inom all vård. Betala unga arbetslösa som går en civilförsvarsutbildning antingen det är lottor, bilkårister eller slå stjärnan.

Det är skrämmande att vi inte fattar att livet inte alltid kommer rulla på i frid och fröjd, utan att vad som helst kan komma och hota vår existens.

Vi behöver ett försvar och en sjukvårds apparat i det. Alla pengar kan inte gå till arbetarfickorna och utdelning på börsen. Vi måste höja skatten. Vi måste börja förstå att det du får mer i plånboken, det tas från vården, omsorgen och försvaret mm. Det vi inte betalar till, det går under.

Folk måste också inse att man behöver gå med i facket. För i kris ska du inte tro att folk kommer låta dig hänga med i förhandlingarna trots att du inte betalt ett öre till facket. Nu är många varslade 20 000 här 30 000 där, hur många får hjälp av arbetslöshetskassan? resten får inget alls, vänligen tigg pengar på socialen. men för att få något där måste du sälja det som går att sälja, bilen huset stereon och tvn.

Enade vi stå, söndrade vi falla. Gå med i facket, gå åtminstone med i arbetslöshetskassan.
Och ni som är fackbasar sluta förhandla för icke medlemmar. Det kommer en dag....

Höj lönerna i vården, anställ fler, ta tillbaka de lägre befattningarna så som vårdbiträden inom sjukvården. Det är kanske inte lönande att ha tomma sängplatser men det är livsnödvändigt. Jag vet att skattepengarna går till det och det är bättre än mer pengar i plånboken om jag dör.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.