jag

jag

fredag 17 april 2020

Corona, en helt ny värld..


Världen har tagit en paus.
Vi går inte ut, vi gör inte det vi alltid gjort.

Några säger att detta är ett man made virus och att det har släppts ut för att new world order skall starta. Det är ett gigantiskt maktövertagande, där vi går från globalism till fascism. Det sägs att pengarna kommer konfiskeras, att vi inte längre kan äga vår bostad, vår mark osv..

Andra säger i tv soffor att vi nu kommer få rekord hög arbetslöshet och att klassklyftorna kommer bli gigantiska.


ja jag vet inte vad som är sant eller inte.

Det jag vet är att världen och Sverige aldrig mer blir vad det varit.

Hela denna tid kommer såklart gå till historien som alla andra pandemier gjort.
Men aldrig någonsin har ekonomin påverkats så som den gör idag.
Varför?
Därför att vi byggt hela vårt samhälle på egoism och konsumtion.

Vad är det för mening att inte betala skatt när vi nu ser att sjukvården är nedmonterad till intet, när läkare tvingas välja vem som får överleva.

Vad är det för mening att tjäna så mycket pengar att man i princip måste bränna dem på ren skit, om man dör för att vi fått så mycket mer i plånboken på bekostnad av samhällsäkerheten? du dör ju i och för sig med fickan full av pengar.

Det är lite som Sitting bull sa en vacker dag kommer vi att inse att pengar inte går att äta, och idag är det ändå bara en siffra i ett datorsystem som vem som helst i världen kan hacka -tomt...

Vi i Sverige har ännu inte insett värdet av att umgås, i andra länder möts man på balkongerna och sjunger tillsammans, vikar eller dansar.

Ingen människa är en ö i sig själv från kopplad från övriga medmänskligheten.

Så hur ska vi gå vidare sen, om vi kommer ut på andra sidan? Vi vet ju faktiskt inte om vi gör det då virus kan mutera och börja om igen som säsongsinfluensan gör varje år. Vaccin ja frågan är kan vi ens vaccinera, det sägs att de som fått en lindrig form av viruset omsjuknar eller kan omsmittas.
Kanske är social isolering ända sättet?

Vad ser jag?

Jag ser att det nu är nödvändigt att höja skatten för de rikaste och höginkomsttagarna. Jag ser att vi måste bygga om hela samhället. Vi måste skaffa beredskapslager, vi måste strukturera om sjukhus och sjukvård, vi måste tänka om helt enkelt för när det kommer till kritan så är alla sig själv närmast.

Vi kan inte förvänta oss att andra länder ska hjälpa oss eller ens låta sjukvårdsutrustning passera gränser när efterfrågan är enorm. Det kommer alltid finnas idioter som tänker på sin egen ekonomiska vinning som han som köpte upp munskydd och sålde dem för 900 kr styck.
En normal människa hade lämnat över dem till sjukvården.

I dag låter vi gamla bli smittade på sina boenden och dö i förtid. Vi förbjuder anhöriga att besöka dem men ger inga restriktioner till dem som jobbar inom vården. Självklart skulle de sättas i karantän när de jobbar, inga sociala kontakter inget resande med kollektivtrafiken. Och självklart skulle de haft adekvat skyddsutrustning.

Hela samhället är nu omdanat i sina grundvallar.
Vi har byggt världsekonomin på konsumtion och besöksnäringen. Vi har låtit andra fattiga länder producera våra kläder, komponenterna till vår tillverkning. Det kan inte fortgå.

Vi behöver, alla länder behöver en egen produktion av det som behövs i tillverkningsindustrin. Det funkar inte att köpa en del från Kina en annan från Thailand och en tredje från Tyskland för att sen montera ihop det i Sverige packa det i Polen och skicka tillbaka det. Det är helt  förkastligt ur miljösynpunkt och värdelöst för det låser alla länder inget kan ju bli färdigt om vi hamnar här igen.

Så egen industri, egen matproduktion och egen sjukvårds utrustning, egna lager vid händelse av katastrof.

Sluta sen konsumera som om du ska leva i tusen år, i stället för ny mobil köp några uteliggare ett par mål mat och lite kläder. Var solidarisk!  Utan dina medmänniskor går du under.

Vi har byggt ett samhälle på konsumtion det måste vara slut nu, dels för miljön dels för att vi kommer inte kunna leva så.

Affärer går i konkurs, restauranger går i konkurs och andra bolag, nu använder vi skattepengar till att rädda det som aldrig skulle fått etableras. Förr fanns det etablerings förbud, om det var för många pizzerior fick det inte bli en till, man kalkylerade med om den som drev pizzan kunde leva på sin näring om det blev fler. Det var en bra regel, vi behöver inte 5 pizzerior i Odensbacken eller 4 matställen i Kilsmo. Fritt företagande -skit.

Nu rensas det ur i leden. Det räcker med några klädkedjor, det räcker med några restauranger. De som äger stället ska kunna leva på det. Man ska inte behöva avstå lön för att få det att gå runt eller byta ägare när starta eget bidraget tar slut.

Gå nu hem och fundera på hur du ska ändra ditt konsumtions mönster, resande och om det inte är rätt bra att betala skatt ändå. Skattepengarna ska ju gå till allas välfärd, munskydd till personalen på din mammas boende, tak över huvudet till dem som är gamla och sjuka. Kollektivtrafik så vi sparar på miljön.

Man kan inte sluta ta in skatt i ett land och samtidigt bygga ut vård, skola och omsorg. Man får välja, ska vi ha världens bästa skola måste det få kosta. Du kan inte både ha en bra skola och få mer pengar i din plånbok. Vad är bra för samhället och vår värld att du kan byta mobil varje år och bil eller att vi har en fungerande skola till dina barn, en bra vård till lilla mamma eller en frisk miljö och ett rent hav till dina barnbarn?

Tänk om tänk rätt. Vi behöver betala skatt välfärd är också allas rätt att överleva en pandemi.







måndag 6 april 2020

Blå blå skyar

Odensbacken ser rätt trist ut. För några år sedan ville jag göra byn till ett vårligt blomster paradis med vackra blommande buskar och mängder med lök växter. Jag tänkte att kondis kunde hyra ut fika korgar och att Samverkarna kunde ställa ut bord med soffor längs våra cykelvägar och promenadstråk. Japp Samverkarna skulle ta över min ide, det gjorde de och la ner den.

Bakom vårt hus har vi en dunge. Där är nu många döda träd som lutar sina ruttna stammar mot andra träd. ett föll över vår tomt här om året. Jag har ringt tekniska förvaltningen och bett dem göra något åt det men fått till svar att det är ett naturområde och man kommer inte göra något alls. Cykelbanan bakom huset är igenväxt med mossa, bänken, i alla fall den ena är trasig. Det hade gått att göra den ytan till något fantastiskt. Lite fina lökväxter i slänten och ett bord att sätta fika korgen på. Bänkar förresten behövs på cykelvägen till ica vår pensionärer har svårt gå så långt utan vila, ja ja jag också.
Dungen har jag låtit scilla, vitsippor, krokus mm få för vilda sig.

Jag har också föreslagit holkar till solitär bin, de är snart helt utdöda. Jag har föreslagit plantering av vilda örter och växter på kommunens fula igenväxta ytor och att man ska slå efter midsommar istället för före, vägverket har fattat det och nu blommar bla blåeld och cikoria vid vägrenen. Vackert!

Nog om byn.
Här hemma kämpar jag med knölklocka och sumpört. Jag vet att det i England är en hyllad ört som man förädlat men i mina rabatter vill jag inte ha den.
Här blommar blå skyar av scilla och lungört.




 Blåsippa inte att förglömma.

Jag slåss också mot grannens alla kottar, hundratals som faller ner på tomten varje dag.
I dag har jag och katten varit ute i solen. Satt penséer och rensat ogräs.

njutit av påskliljor i många olika skepnader och min älskade scilla.










Seansen



Vi har sedan länge haft en hel del aktivitet i vårt hus. Vi har gubben med slokhatten och skinnjackan, mannen från medeltiden och flickan från samma tid. Mannen med slokhatten jobbade på Göksholms slott på den tiden de hade 21 hästar.... Mannen från medeltiden blev ihjälslagen på en ö mellan Segersjö och Odensbacken av kristna, själv var han asatroende. flickan lekte med Erik när han var liten. Ja så har vi mannen som följde med från Brevens.

Dessa är inget vi bryr oss om, de får gärna vara här.

Men det som oroat mig genom åren är den förbannelse Lilly G slängde över alla oss som jobbade där jag jobbade. Vi blev alla sjuk. Jag har således grävt ner en wichbottle för att sända tillbaka förbannelser.
Jag har såklart bett till Gud och alla dem som borde kunna hjälpa oss.
Finns det verkligen förbannelser? Hur blir man av med dem?

Så vi bestämde oss att gå på en seans, en stor seans med ett känt medium.
Det var den mest bisarra sak jag varit med om.

Det var hattigt. Det var för somliga som blivit dit släpade av respektive en ren kränkning.
En man fick veta att han var minst sagt värdelös i sängen. En annan man fick veta att han hade stans skitigaste kalsonger. När en döv kvinna frågade om sin hund i himlen frågade han henne vad hon trodde han hälsade, hon visste inte men fick till svar voff.
Hela tiden sa han att andarna har humor, jag anser inte att andar vill kränka levande.

Det blev fel budskap till fel personer. Det kändes inte bra. Ändå dristade jag mig till att ställa min fråga. Hur löser man en förbannelse. jag blev såklart avbruten av mediet, jag talade för fort. Sen sa han till mig att det bara fanns i mitt huvud och att jag snart skulle springa på gatorna i stan utan kryckor... Han berättade också att min kaffebryggare som var mycket gammal skulle sluta fungera. Jag har ingen kaffebryggare.
Jag kommer aldrig kunna springa om det inte går att göra hjärntransplantationer inom en snar framtid.
Jag överlever. Men undrar hur mannen som såg rätt snygg ut, överlevde att få veta inför hela gruppen på runt 100 personer att han var en urusel älskare, faktiskt sämst i stan...

Jag vet att det övernaturliga finns. Jag vet att det finns seriösa medium som inte fått storhetsvansinne.
Jag vet också att när det inte funkar längre så kan man lägga av. Det är mänskligt, alla kan inte vara på topp jämt.