jag

jag

måndag 28 november 2022

Skrattande tv4 morgon och elpriserna

 

Jag följer nyheterna varje måndags morgon noga, för där redovisas runt kl 10.00 veckans elpriser beroende på vind.

I morse pratades det om elen i veckan. i dag är den över 2 kr kw. på onsdag och torsdag övver 4 kr kw. "då börjar det att kännas" säger en av programledarna och alla skrattar. Jag fick panik.

4 kr kw är över 5000 kr för oss. stiger priset till 5 kronor är vårt pris 11000 kr att betala.

Jag har nu på morgonen räknat och räknat. Med dessa matpriser, elen och bensinen är kostanden ca 

10 000 kr över vår inkomst, det fattas alltså 10 000 kr i månaden. Då ska ni veta att vi inte har värmen på!


Men detta med elen, hur har vi kunnat göra oss beroende av vind och vatten?

Visst klimatet. Vilka dårar  ser inte hur illa det är? 

Det är kallt och det blåser inte då stiger vårt elpris till 5-8 kr i vinter.

Jo de sa det på tv i helgen. Elen kommer bli dubbelt eller tredubbelt högre. Maten ska gå upp med 20%. Ekonomen i rutan sa att man nu får räkna med en kostnad för  på 10 000 kr för en familj på fyra.

Läggtill bensinpriset som de räknar med ska ligga på runt 23.00 kr.

Våra lån skall höjas till 6% ränta. flera tusen mer i månaden.

Den här ekvationen går inte ihop.

Jag håller med Dagostar om att vi behöver svenska priser, varför ska vi betala exporten och miljonrullningen in till elbolagen?

I valet hette det att vi skulle kompenseras.

Nu stod de i tv och sa att om vi sänker priset så kan inte elbolagen investera i nya vindkraftverk. Men vi ser ju redan nu att det inte fungerar. Ska vi bli ännu mer vindkänsliga? 

Jag ville ha solceller men får inga lån. Trots att regeringen vill att vi ska investera i i energi smarta lösningar. 


Gäller allt detta bara rika människor?

För om det inte gör det, hur tänker de då?


lördag 12 november 2022

Politiker som inte har verklighetsförankring

 


Jag är så besviken.

Alla partier lovade tjock under valet och nya regeringen har redan brutit alla sina vallöften.

Vi skulle få 6 kr lägre bensinpris vid pump, som det lät dagen efter valsegern. Det blev 13 öre.

Vi skulle få höjda pensioner, ja de rikaste och de som jobbar efter 65. Men vilken grovarbetare klarar av att jobba ens till 65?

Det är rumpnissarna de som sitter av sin arbetsdag och sen gnäller på att de är så trötta. De kan i princip jobba tills de fylller 100 år.

Vi skulle få kompensation för de höga elpriserna, så ble4v det inte. Vi kan få tillbaka lite på de höga priserna i somras typ. Men vi fick kompensation i somras. Nu ska vi få tillbaka på den förbrukning vi hade förra året. men vi som snålat och inte haft värmen på vi får frysa en vinter till.

Vi skulle slippa vindkraften, det skulle byggas kärnkraft, något jag är positiv till. Vi kan inte bygga vår elförbrukning på om det blåser och regnar. Så soliga vindstilla dagar kan elen bli hur dyr som helst. Helt sjukt.

Jimmie Åkesson sa i veckan att han inte hittat något i FN:s klimatrapport som styrker att vi är mitt i en klimatkris. Men när somliga länder dränks andra inte fått regn på åra tal och värmen i Europa stiger över 42 C sommartid, vad är då det? Halva världen står i brand, bokstavligen. Afrika torkar elefanterna ihjäl.

Isen smälter och inlandsisen försvinner. Ingen klimatkris? vad är då detta som vi alla ser på TV varje kväll?

Iså fall har vi ingen kriminalitet heller, trots ett tiotal skjutningar i veckan.

Jag undrar lite vad Ulf och Ebba har i rockärmen?

Här har SD får igenom den mesta av sin politik.

Men den är ju inte genomförbar. Kärnkraften tar 30 år att bygg, tidigast, om man nu kan komma överens om vem som ska betala.

Reduktionsplikten kan inte sänkas förr än tidigast 2024 och då kanske det blir mer plus minus noll på grund av alla andra pålagor för miljön.

Det finns inga fängelseplatser för alla som nu ska åka dit på längre straff och för fler förseelser. Att hyra fängelse utomlands går inte, om man inte ändrar grundlagen. Förr var man tvungen att ha ett val emellan för att kunna göra grundlagsändringar, är det borta?

Ebba lovade att vi nu skulle få en likvärdig vård, i morgon typ på fredag lät det som. men det tar 10 år att förändra sjukvården och förstatliga den. Skolan skulle få så många nya incitament/åtgärder de kan använda, när då? skolan har blivit alla Liberalers lekstuga. Tack Björklund för att du förstörde världens bästa skola och gjorde den till den absolut sämsta. Nu ska liberalerna ordna upp det som de själva monterat sönder. Det kommer inte bli bättre.

Vi ska öka straffen sänka bidragen för nya svenskar och annat löst folk. Jaha och på så sätt lösa kriminaliteten. Har de inte fattat att folk blir kriminella och missbrukare av utanförskap och fattigdom?

Samtidigt tar man bort 20000 platser på kommunal yrkesutbildning precis när vi är på väg in i en ekonomisk katastrof med höga räntor, dyr mat och svindlande elpriser och såklart arbetslöshet.

Allt fler får gå från jobbet. Ändå har vi en inflation och det lär inte bli lägre nu till jul. 

Vi har inga pengar, vi har knappt till mat när räkningarna är betalda, så det är inte jag som haft köpfest. Nä det är killarna på Djursholm och kärringarna som handlar på södermalmshallen lite löjrom till toasten och en hummer för 10 000 till lunch.

2024 skall alla bilar som går på bensin och som är äldre än 10 bort. Samtidigt som man tog bort klimatbonusen på 70 000 kr för köp av elbil. Rätt i och för sig för den som kan slänga upp en halv miljon på en bil han kan lägga de där små pengarna också.


Så hur ser verkligheten ut?

Det är fruktansvärt stora klyftor i samhället, vi som hänger på gärdsgården och de som som svischar för bi i porschen. De har en årslön i månaden, får tidigare pension men jobbar längre och tjänar mer på det också.

Invandrarbarn och andra ungar i utanförskapsområdena har ingen framtids tro, nej hur fan ska de kunna ha det? De har ju ingen framtid i detta Grönköping till Sverige.


Vi har fler läkare än någonsin och det är läkarbrist. Varför? Jo förr när jag var barn jobbade läkaren dygnet runt. När morsan ringde min doktor klockan två på natten för att jag hade ett astmaanfall så kom han på 10 minuter. Läkaryrket var ett kall. Nu sitter unga blivande doktorer kanske med en mygga i örat och halkar igenom utbildningen i bara farten. När man väl är där kan man jobba effektivt max 2 veckor i månaden. Jag vet läkare som jobbar som staffetläkare på sina lediga dagar på annat sjukhus i tillexempel Norge. Lönen blir runt en mille och lite till per år. Så vi har fler läkare som jobbar hälften så mycket som de gjorde förr. Sjuksköterskebrist och de som jobbar jobbar på knäna. Inte alls konstigt, det blev resultatet när man på 90-talet tog bort alla undersköterskor och sjukvårdsbiträden. Alla skulle ha högre kompetens. Visst men de fick mycket mer att göra. Färre som gör allt... det är likadant överallt.

I verkligheten har du bara existensberättigande om du är högutbildad man i 30 års åldern.


och om du som kvinna lyckas nå chefsjobbet så blir du "by automatik" en hagga som går över lik. Jag har inte haft en enda trevlig kvinnlig chef.

Jag hoppas vi alla överlever detta stålbad de rika politikerna har gjort i ordning till oss fattiga. Många gamla kommer hamna på gatan.